Около 140 деца със зрителни проблеми се обучават в столичното

...
Около 140 деца със зрителни проблеми се обучават в столичното
Коментари Харесай

Как незрящите деца се обучават на актьорски умения

Около 140 деца със зрителни проблеми се образоват в столичното учебно заведение " Луи Брайл ". Много от тях " четат " не с очи, а с пръсти. За да станат забележими и цветни рисунките им, децата първо ги рисуват с шило.

Виктория е родена прибързано и съвсем е изгубила зрението си. Ходила е на детска градина в родния си Момчилград, помагал и ресурсен преподавател.

Училищата за деца със зрителни проблеми в България са две - във Варна и София.



Виктория й фамилията и се преместили в София. Тя се научила да рисува с шило в часовете по тактилно творчество. Прави разнообразни извършения, с цел да тренира чувствителността на пръстите си.

Когато са мънички нормално се случват нещата. Просто съумява да се развие тактилността и децата в един миг съумяват да си четат умерено на Брайл. Брайловата писменост е настройка от 6 точки, които надлежно са другите букви, числа, знаци, ноти, изяснява преподавател в СУ " Луи Брайл ".



Освен да четат и пишат на Брайл децата се учат да свирят на разнообразни музикални принадлежности. Някои посещават и уроци по театрално изкуство.

За децата е по-сложно на сцената, защото, с изключение на репликите, те би трябвало да научат и придвижванията си. Запаметяват и какъв брой крачки би трябвало да създадат на посока и това при всяко влизане и излизане на сцената. Много тъкмо децата би трябвало да знаят пък и ние, кой, къде би трябвало да стои и по какъв начин да се движи, изяснява Гергана Кангалова - преподавател СУ " Луи Брайл ".

Децата вземат участие интензивно в избора на костюми и направата на декорите.

Коста е на път да приключи учебното заведение. Научил е брайловата писменост, само че избира да написа и чете на компютър.

Защото ми е по-удобно на преносимия компютър, по-бързо ми е и не е толкоз шумно, споделя Коста.

И на преносим компютър мога, пробвал съм, само че по-бързо ми се коства на машина, споделя Асен Живов - възпитаник.

Асен и Коста употребяват приложение, което им оказва помощ да разпознаят банкноти. В учебното заведение са ги научили на главните умения за насочване и подвижност в градска среда. Имат и специфични часове в които им преподават елементарни, само че значими за живота учения.



Предвижда се към учебното заведение да бъде построен център за професионално образование. Целта е с изключение на приблизително обучение, искащите да получат и професионална подготовка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР