„Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат

...
„Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат
Коментари Харесай

Гълъб Донев уверява, че всички, които са засегнати от ограниченията, ще бъдат подпомогнати

„ Около 140 000 служащи и чиновници на месец ще бъдат обхванати от ограниченията за поддръжка. Това е, може би, малко повече от междинния брой наранени от началото на пандемията досега. Няма да остане някой, който е обиден от ограничаващите ограничения, който да не бъде подпомогнат”, съобщи служебният обществен министър и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на NOVA.

„ Това, което е планувано в актуализацията на бюджета, са към 400 млн. лева, които да бъдат ориентирани към бизнеса – за опазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват усложнения в резултат на рецесията. Друга мярка е ориентирана към затворените бизнеси. Искам да подчертая, че и в двете ограничения – 60/40 с дизайна, който работи от юни месец, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така, че за всички, които са наранени по някакъв метод от рецесията, тези ограничения ще сработят”, уточни вицепремиерът.

Той уточни, че помощи ще се изплащат от идващия месец. При актуализация на бюджета и гласоподаване на Народното събрание на оферти бюджет за антикризисните ограничения, средствата ще се получат в края на октомври.

„ Запазват се съвсем всички настоящи досега ограничения. Мярката 80/20 няма да продължи да съществува. Всички, които са попадали в тази мярка, са получавали и пари по мярката 60/40. В момента безусловно всички бизнеси, които имат понижение в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40”, изясни Донев.

Парите се получават от работодателя, който разпределя средствата сред чиновниците си. Министърът даде образец с фитнес център, при който потенциалът е понижен до 30%. Тогава оборотът ще е намалее с над 40% и притежателят ще попадне в мярката 60/40. В този случай страната ще му изплати 60% от осигурителния приход на работещите.

„ Истината за митингите постоянно е някъде по средата. Всички, които стачкуват, доста добре знаят – не от през днешния ден влизат тези ограничения, те са прилагани досега. Проблемите, които те акцентират – да, желаят бизнесът да работи, само че това са нощните заведения, те към момента не попадат в мярката, в която се затварят заведенията. Просто има ограничаване на времето. Парите за тези ограничения са планувани в актуализацията на бюджета и аз разгадавам, че националното заседание ще гласоподава тези средства”, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР