Около 14 на всеки 100 нови автомобила в Европа, регистрирани

...
Около 14 на всеки 100 нови автомобила в Европа, регистрирани
Коментари Харесай

Американската Li-Cycle отвори първия завод за рециклиране на литиево-йонни батерии в Европа

Около 14 на всеки 100 нови автомобила в Европа , регистрирани през предходната година са електрически автомобили. Една от задачите на континента за въглеродна индиферентност е точно увеличение каузи на електрически коли и в даден миг възбрана за продажба на нови дизелови и бензинови коли от 2035 година. 

Не са от през вчерашния ден разногласията обаче, за това дали и електрическите автомобили съставляват 100% чиста алтернатива, що се отнася до батериите, от които се зареждат. Многократно е повдиган въпросът какво ще се случи е батериите на тези транспортни средства, след спрат да бъдат експлоатирани. Не веджъж е поставян въпросът за потребността от преработването им.

Изглежда и в тази посока се вършат крачки, а последната вест е обвързвана и с Европа: американската компания Li-Cycle отвори най-големия си център за преработване на литиево-йонни акумулатори в град Магдебург в Германия. Заводът " Spoke " е и първият европейски център за преработване на акумулатори.

Една от главните индустриални линии на заводът към този момент работи и има потенциала да обработва акумулатори за електрически автомобили. Очаква се втората съществена линия да започва по-късно тази година. Всяка една линия има потенциал да преработва до 10 000 тона материал за литиево-йонни акумулатори годишно.
 За първи път: Повече нови електрически автомобили, в сравнение с дизели в Европейски Съюз
За първи път: Повече нови електрически автомобили, в сравнение с дизели в Европейски Съюз

Новорегистрираните коли са с близо 20% повече спрямо година по-рано

От компанията декларират че има " проекти да се " конфигурира " в допълнение 10 000 тона " помощен потенциал ". Ако това се случи, то общият потенциал ще е до 30 000 тона годишно.

Li-Cycle има четири други сходни уреди в Канада и Съединените щати - Онтарио и в щатите Ню Йорк, Аризона, Алабама. С последното оборудване, компанията чака да има общ потенциал за обработка на до 81 000 тона материал за литиево-йонни акумулатори годишно. Първият център на компанията е още в развой на създаване в Рочестър, Ню Йорк и се чака да проработи по-късно през годината. За оборудването компанията получи заем от 375 милиона $ от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати през февруари.

Заводите създават промеждутъчен артикул, наименуван " черна маса ", в който се съдържат литий, никел и кобалт, които са скъпи материали за батерията на електрическия автомобил. Li-Cycle има намерение да обработва черната маса в своите бъдещи уреди или " Hub ", където ще бъде трансформирана в крайни артикули за акумулатори за приложимост.

Li-Cycle възнамерява и втори търговски център в Европа - взаимно дружество с швейцарския минен колос Glencore. Двете компании възнамеряват да пренасочат част от действителен металургичен комплекс на Glencore в Порто Весме, Италия, в Сардиния, с цел да основат планувания Portovesme Hub.

В момента планът е в ход изследване и ще бъде един от най-големите източници на рециклиран литий, никел и кобалт за акумулатори в Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР