Около 130 молби от началото на февруари до сега, са

...
Около 130 молби от началото на февруари до сега, са
Коментари Харесай

Не повече от 30 украински деца посещават училища и детски градини в Добричка област

„ Около 130 молби от началото на февруари до в този момент, са подадени за деца на бежанци от Украйна да посещават учебно заведение или детска градина в Добричка област. Но на процедура не повече от 30 деца действително посещават образователните заведения, главно детска градина. Другите са се преместили другаде, най-вероятно ”, сподели началникът на Регионалното ръководство на образованието в Добрич Светлана Василева, осведоми " 24 часа ".

Най-много са украинските деца в община Балчик и в село Оброчище. По-малко са в град Добрич и други общини.

„ Получаваме молби за настаняване на деца в образователни заведения, само че действително са по-малко ” – добави тя. За тях се провеждат спомагателни часове по български език, както е по наредбите за приобщаващо обучение и за ориентирани деца-бежанци.

Колко тъкмо са учениците от първи до дванадесети клас в учебните заведения в Добричка област не може да се уточни тъкмо. „ Тъй като системата ни към момента се напасва, тъй като е нова ” – сподели още Василева.

„ Скоро правихме среща за съгласуване на дейностите сред Регионалното ръководство на образованието, „ Социални грижи ”, полицията за търсене на деца, които „ подлежат ” на учебно заведение, само че не го посещават.Механизмът на инспекции, който е от няколко години, работи. За децата, за които се знае, че са в чужбина с родителите си, адресите им са посещавани години наред, само че се открива, че не са върнали. Издирваме и тези, които на територията на страната, само че не посещават учебно заведение ” – посочи Василева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР