Около 13,10 ч. във Варна пристигна правителственият самолет, с който

...
Около 13,10 ч. във Варна пристигна правителственият самолет, с който
Коментари Харесай

Моряците от "Царевна" във Варна: Сами слязохме от кораба, приеха ни войници от ДНР

Около 13,10 ч. във Варна дойде държавният аероплан, с който моряците от блокирания повече от 50 дни транспортен съд " Царевна " в обсаденото украинско пристанище Мариупол дойдоха на родна земя. Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата. На летището бяха министър председателят Кирил Петков, съпроводен от външния министър Теодора Генчовска, оповестява Българска национална телевизия.

От кораба излязохме ние, оттова бойци от Донецката национална република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас доста добре, доста човешки, храниха ни, пазеха ни, описаха моряците. Войниците ги качили на рейс и ги закарали в хотел в Донецк, а оттова - в Ростов на Дон.

Моряците от кораба „ Царевна “ бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол. От тях 14 български жители и един жител на Украйна, ученик на българското военноморско учебно заведение, бяха евакуирани. На 13 април министър председателят Кирил Петков заяви на брифинг в Министерския съвет, че е в ход евакуация на част от екипажа на кораба „ Царевна “. На 14 април началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов заяви в авиобаза " Граф Игнатиево ", че моряците от кораба „ Царевна “ са добре и на безвредно място без да дава информация къде се намират, напомня Българска телеграфна агенция.

Също на 14 април съпруги на моряци от кораба „ Царевна “ оповестиха, че те са се евакуирали сами, без помощта на българските управляващи, с които нямат контакт. Според описа им моряците взели сами решението да изоставен плавателния съд. Слезли от „ Царевна “, след което видели бойци от „ Донецката национална република “, които помолили да спомагат за евакуацията. Войниците дали отговор, че с удоволствие ще спомагат на българите.

Петима моряци са останали на борда на кораба по лично предпочитание - трима български и двама украински жители, в това число капитанът на кораба.

" Сега фокусът ни е върху идващия транспортен съд в Черноморск и, несъмнено, се надяваме да забележим и капитана на „ Царевна “ скоро, само че това е по-сложно, тъй като той ще остане на борда до момента в който може да излезе и самия транспортен съд ", сподели министър председателят Кирил Петков.

Моряците в " Рожен " също са изявили предпочитание да се изтеглят тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск. " Надяваме се на наследник кулоар като в Черноморск обстановката не е тоблкова динамична ", сподели Теодора Генчовска. Тя добави, че интервенцията по извеждането на моряците от " Царевна " е координирана напълно от българското държавно управление, като не е имало публична връзка с представители на самообявилата се Донецка национална република.

Източници: Българска национална телевизия, БТА
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР