Около 12 милиона души са ваксинирани до момента в ЕС

...
Около 12 милиона души са ваксинирани до момента в ЕС
Коментари Харесай

Ваксинираните в ЕС до момента - под 3%

Около 12 милиона души са имунизирани досега в Европейски Съюз против COVID-19, съобщи пред комисията по бюджет на Европейския парламент шефът на отдела по опазване на здравето на Европейската комисия Сандра Галина, съобщи Българска телеграфна агенция. След формалната разлъка сред Европейски Съюз и Англия, популацията на общоевропейската общественост от 1 януари, 2020 година статистически наброява 447 млн. души. Това значи, че по груби калкулации, към момента имунизираните в Европейски Съюз са под 3 % (б.р. към 2,68%), т.е. все още твърде надалеч от амбициозните цели за реализиране на групов имунитет, при който би трябвало да бъдат имунизирани сред 70-80% от популацията.

Доставените досега ваксини са над 15 милиона дози (според други данни на Европейска комисия - 18,5 млн. - бел. кор.), като този месец се чака броя да нарасне до 33 милиона, а през март - до 55 милиона дози. По нейните думи до края на лятото Европейски Съюз ще разполага с имунизациите, нужни за ваксинирането на 70 на 100 от общо 447 милиона пълнолетни европейци.

Европейска комисия е залагала на имунизацията на " АстраЗенека " за всеобща имунизация в първото тримесечие, разясни в отчета си Сандра Галина. По нейните думи, за разлика от този производител, " Пфайзер " и " Модерна " съумяват да доставят в точния момент поръчаните количества. Тя означи, че към този момент " АстраЗенека " се чака да достави до края на март едвам 25-30 на 100 от поръчаните колета.

По нейните думи най-голямата заплаха през днешния ден са вариантите на вируса на заболяването, изключително поради нуждата имунизациите да бъдат развивани в допълнение, с цел да могат да противодействат. Тя съобщи, че предходната година, когато комисията е сключвала рамковите съглашения с производителите, е поръчала всички вероятни количества. Галина добави, че споразуменията на Европейска комисия са се основавали на контракти, направени от Италия, Германия, Нидерландия и Франция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР