Около 12 г. водих кампанията за сегашната данъчна система. Плюсовете

...
Около 12 г. водих кампанията за сегашната данъчна система. Плюсовете
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: Данъчната ни система е проста, справедлива и дава повече приходи в бюджета

Около 12 година водих акцията за сегашната данъчна система. Плюсовете от нея са доста. Първо системата е елементарна, тя е обективна, дава повече доходи в бюджета и основава тласъци за повече работа у хората. Това съобщи икономистът доцент Красен Станчев в предаването „ Плюс-минус “ по Нова телевизия.

Думите му са във връзка дебатите за смяна на данъчната система у нас.

Проф. Вучева: Оправданието на Борисов за пониженото Данък добавена стойност е, че това е политическо решение

„ България е неповторима страна. При нас най-големият % от приходите идва от косвени налози. Най-ниски са ни приходите от директни налози. Това е система, която е регресивна, тя товари най-уязвимите пластове на обществото. Ние лишаваме от тях и даваме на богатите. Това не е заслужено “, разяснява финансистът Константин Проданов.

„ Освен това ние сме единствените, които имат плосък налог и необлагаем най-малко “, добави той.

„ Всяка една данъчна система би трябвало да цели изсветляване на стопанската система, задгранични вложения и така нататък Нашата система не дава отговор на тези условия “, безапелационен е Проданов.

Икономист: Промяната в налозите не се прави с лека ръка

Опонентът му не се съгласи. Той акцентира, че събираемостта е доста по-добра.

„ Онова, което се случи след 2007 година бе, че донесе повече доходи. Основното в замисъла е да има повече наличен приход във всички групи от популацията. Това е по-справедливо. Справедливостта се схваща от това всички да бъдат третирани равно. Не можете да желаете от държавното управление да е почтено и да третира хората друго. Това го няма на никое място в света. 2007 и 2008 година са годините с най-голям Брутният вътрешен продукт в света - 33% “, сподели доцент Станчев.

На забележката, че системата е въведена като антикризисна мярка, Проданов съобщи: „ Кризата мина доста от дълго време, още през 2009 година “, напомни той.

„ В последните 10 година България се трансформира в рекордьор по неравенства. Ние сме единствената страна в Европа, при която не понижава неравенството “, посочи финансистът.

„ Най-голямото тъждество бе реализирано в интервала 1996-1997 година Това ли желаете? Ако това се цели - не е проблем. Равенството се гледа настрана от останалите индикатори на стопанската система “, отвърна икономистът доцент Красен Станчев.

Той разясни, че МВФ излиза с концепции, тъй като има интерес от прогресивното данъчно облагане. „ Цялата идея за равно отнасяне на данъкоплатците опонира на мандата на МВФ “, уточни Станчев.

„ След 12 година плосък налог сме на дъното на конкурентноспособността. Тя е функционалност от опцията да образова и усъвършенства здравния статус на популацията, възстановяване на инфраструктурата и така нататък Ние нямаме разполагаем задоволително обществени средства, с цел да предоставим данъчни богатства. Конкуренцията не зависи от данъчната система “, разяснява Станчев.

„ В България към 140 000 души, които избират да лъжат и да не заплащат. Конкурентноспособността в България страда от повишаването на разноските за труд “, сподели още Красен Станчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР