Около 1000 образователни медиатори може скоро да останат без работа.

...
Около 1000 образователни медиатори може скоро да останат без работа.
Коментари Харесай

Те връщат децата в училище, а сега може да останат без заплати. Защо няма пари за образователни медиатори

Около 1000 просветителни посредници може скоро да останат без работа. Причината е, че Министерството на образованието не намира пари да им заплаща, въпреки че в това време прави оценка работата им като значима и резултатна. Какъв е казусът и има ли решение?

От четири години Ангел Ангелов работи като учебен посредник в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен . Той е висшист, сега приключва магистратурата си по социално-педагогическо консултиране.

" Захванах се да изучавам обществена педагогика, тъй като пасваше на това да бъдеш учебен посредник. За мен това беше фантазия и не желая да си променям специалността ", сподели той пред Свободна Европа

За просветителните посредници не се изисква висше, само че Ангелов обича работата си и споделя, че постоянно ще я практикува. Само че по-късно повече от месец може и да няма тази опция.

Причината е, че Министерството на образованието и науката (МОН) към момента не е решило дали да бъде продължена националната стратегия, по която 940 просветителни посредници получават заплатите си.

Едногодишната стратегия " Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи " на стойност 10 млн. лева завършва в края на юни.

Сега МОН предлага избавителни разновидности, против които обаче учебните шефове имат възражения.

Те са разказани от неофициалния център за съгласуване на просветителни посредници - неправителствената организация Център за междуетнически разговор и толератност " Амалипе " - в петиция и писмо, изпратени до МОН, министър-председателя, националния омбудсман и парламентарната комисия по образованието.
Какво прави просветителният посредник
От началото на образователната 2021/2022 година МОН се зае съществено да връща отпадналите или нежелаещите да учат деца в клас. Образованието в България е наложително до 16-годишна възраст, само че това не е причина към 5% от децата (около 40 хил.) да не учат. Близо една четвърт от записаните в предучилищно или учебно обучение са в риск от отпадане, показва МОН в собствен разбор.
Близо една четвърт от записаните в предучилищно или учебно обучение са в риск от отпадане.Анализ на МОН
Под егидата на тогавашния длъжностен министър на образованието Николай Денков бяха образувани над 1300 екипа от преподаватели, психолози, обществени служащи, служители на реда, общински и здравни чиновници, чиято работа беше да обикалят по домовете на незаписалите се или непосещаващите учебно заведение деца.

След това останаха да обикалят най-вече просветителните посредници, като при потребност фамилиите биват посещавани и от другите държавни чиновници. През идната образователна година МОН регистрира, че по този механизъм са върнати в учебно заведение 8700 деца.

В края на 2021 година просветителните посредници получиха огромната премия " Човек на годината " на Българския хелзинкски комитет, а МОН отличи няколко от тях. И въпреки министерството да признава работата им като основна за задържането на децата от уязвими групи в клас, позицията им продължава да бъде несигурна.

До публицистичното привършване на текста МОН не отговори на въпросите на Свободна Европа, измежду които бяха и какъв брой на брой са сега просветителните посредници и от кое място получават заплатите си. По калкулации на " Амалипе " са към 1100.

Част от тях са назначени по програмата за работа с уязвими групи по за финансирането на учебните заведения. Малка част са назначени по за приобщаване в предучилищното обучение, а най-вече са посредниците (940), работещи по изтичащата национална стратегия.

Работата им е не просто да събират децата, които не вървят на учебно заведение, от домовете им. За да се задържат в клас трайно, родителите би трябвало да проумеят, че образованието е свястно и значимо. Медиаторите са мотиватори на децата, само че и работят за смяна на настройката на общността.
Какъв е казусът и вероятните решения
Наместо да удължи програмата за поддръжка на посредниците, МОН реши да ги трансферира към " Успех за теб ", съфинансиран от, който също е ориентиран към възпитаници в риск от отпадане от учебно заведение.

Той обаче покрива единствено 50% от заплатите на просветителните посредници и по този начин остава учебните заведения да заплащат от бюджетите си останалите пари. И макар че посредниците вземат минималната работна заплата, това за някои учебни заведения е непостижимо.

Второто предложение на МОН е заплатите на просветителните посредници да идват от парите за работа с уязвими групи (по член 52а от Наредбата за финансирането на институциите в системата на учебното и предучилищното образование).

Но част от учебните заведения не получават тези пари. Право на тях имат единствено тези, в които децата от така наречен уязвими групи са над 20%. А уязвимостта е дефинирана на база образованието на родителите. Ако са с по-ниско от приблизително обучение, детето им спада към уязвимите групи.

Но в България има доста етнически смесени учебни заведения, в които уязвимите деца са под 20% и поставят старания за тяхната интеграция. Те имат потребност от посредник, само че нямат право на тези пари и надлежно би трябвало да се лишат от просветителните си посредници.

Освен това тези парите за работа с уязвими групи се получават и въз основата на брой възпитаници. Така за селските учебни заведения с малко деца тези пари са малко и не стигат за заплата на посредник. А точно там има най-голяма потребност.

" Очакваме че половината, в случай че не и две трети от назначените по националната стратегия посредници от 1 юли ще останат без работа ", сподели пред Свободна Европа ръководителят на център " Амалипе " Деян Колев.

Затова центърът инициира петиция в поддръжка на просветителните посредници, която за две седмици събра над 20 хиляди подписа - от родители, учители, жители - в 164 обитаеми места в страната. На 10 май петицията е импортирана до министъра на образованието Сашо Пенов, премиера Гълъб Донев и омбудсмана Дияна Ковачева.

В подписката се упорства за продължение на националната стратегия за поддръжка на посредниците след 1 юли, както и към нея да бъдат включени и детските градини. Да се откри резистентен метод на финансиране на посредниците и да бъде регламентирана активността им като специалност.

До същите институции писмо със същите претенции внесоха от Синдиката на българските учители към КНСБ и синдиката " Образование " към КТ Подкрепа, двата работодателски съюза на учебните шефове и над 60 неправителствени организации.

" Амалипе " е изпратил и искане и до парламентарната комисия по образованието да се провежда чуване на министъра по тези въпроси.

Все още няма отговор от МОН.
Как се стимулират деца (и родителите им) да учат
Ангел Ангелов е върнал доста деца в клас. Има си способи да убеждаваш децата и техните фамилии, че образованието е полезност - и това се учи на доктрина. Вече самият Ангелов е координатор и обучител на просветителни посредници.

Но той има гения да открива заложбите на учениците си.
Много фамилии желаят през днешния ден да изкарат 10-те лв. за издръжка, другото не ги вълнува.Ангел Ангелов
Някой е добър в писането, различен - в говоренето, трети - в спорта, в танците, в пеенето, в рисуването...

" Всяко дете има гений ", сподели Ангелов. " Просто би трябвало да го откриеш и да му го посочиш - на него и на неговите родители. "

По думите му тогава те виждат, че в действителност детето умее нещо и има опция в живота да не е като родителите си, които постоянно мислят единствено за прехраната. " Много фамилии желаят през днешния ден да изкарат 10-те лв. за издръжка, другото не ги вълнува ", споделя Ангелов.

Медиаторът съумява да убеди възпитаници да продължат и с висше обучение. Защото на възражението " Е, то пък кой учил се е оправил? ”, дава отговор " Аз. Аз съм се оправил. "

Мотивира ги и съгласно обстановката. Ако в фамилията отглеждат животни, споделя на децата, че няма нищо неприятно и срамно по през целия ден човек да е с работните облекла. " Но в нашата гимназия предлагаме компетентност фермер, за какво да не го учиш? "

Други стимулира около шофьорската брошура, която за момчетата е блян. Но с цел да я имаш, се желае приключено приблизително обучение.

" Ама ти от нашите ли си? И работиш там?! Мале, за първи път виждам някой от ромски генезис да работи в учебно заведение! ”, му споделя момиче, което той се пробва да убеди да се запише в гимназията. Да, тя се записва да учи. Но у Ангелов остава горчиво възприятие, което желае да показа.

" Това е единствената ромска служба. Имам възприятието, че ме дискриминират, тъй като съм ром. "

Наскоро мъдро момиче от гимназията печели премията " Посланик за един ден ", а баба ѝ, която я отглежда, не я пуска да пътува до София. Ангелов е съумял да я убеди, че е значимо за внучката ѝ да се развива, само че...

" Бабата си знае, че отглежда момиче за женене и толкова. "

В гимназията в Шумен учат общо към 200 деца разнообразни общности - българи, роми, турци, копанари. Във вторник учебното заведение е изпратило зрелостниците си. Около 10 деца, откогато Ангелов е учебен посредник, към този момент учат или ще учат в университет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР