Около 1000 нови машини за гласуване ще са нужни за

...
Около 1000 нови машини за гласуване ще са нужни за
Коментари Харесай

Още около 1000 машини ще са нужни за изборите на 11 юли

Около 1000 нови машини за гласоподаване ще са нужни за предварителните парламентарни избори на 11 юли. Това стана ясно при разискване на съвещанието на Централната изборна комисия в сряда, предава.
Част от новите машини - към 150, са нужни и за частичните локални избори на 27 юни, 140 от тях за вота за кмет в Благоевград. Комисията реши, че за частичния локален избор не е уместно да се употребяват устройства, с които е гласувано на парламентарните избори на 4 април.
 Росица Матева: Задължението на ЦИК за видеонаблюдението остава след преброяването Росица Матева: Задължението на ЦИК за видеонаблюдението остава след преброяването
Няма да се наложи пазаруване на машини за страната, само че за чужбина може да бъдат нужни закупуването на 300 машини за гласоподаване. Това...
Същевременно не е ясно дали новите, за които ЦИК занапред ще афишира процедура за доставка, ще дойдат задоволително рано, с цел да се направи и нужният одит преди частичния избор. Той отнемал 20 дни.
При предходната поръчка бяха доставени 9600 машини, като с 202 от тях не е гласувано, а са употребени за разяснителна акция. Затова комисията реши да попита доставчика “Сиела Норма ” дали тези 202 машини могат да се употребяват на 27 юни. ЦИК ще изиска от “Сиела Норма ” и незабавно да даде 3 машини, с цел да направи опит какъв е оптималният брой хора, които могат да гласоподават с едно устройство. Така ще се дефинира и прагът от гласоподаватели, при който в по-големите секции ще е нужна повече от една машина. При предел от 450 души ще са нужни още към 700 устройства По време на дебатите обаче имаше оферти комисията да дефинира прага на 350 души.
“Смятам, че ЦИК не разполага с нужната техническа и IT експертиза да дефинира независимо параметрите за машините в публичната поръчка. Не считам, че би трябвало да преписваме техническите условия от остарялата. Освен това все още машините, с които се гласоподава на 4 април, не са наша благосъстоятелност, защото цената за тях не е платена. Трябва да бъдат изпълнени 4-5 условия, с цел да се случи това. Чак когато те станат благосъстоятелност на страната, ние ще можем да разполагаме с тях ”, съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.
По нейно предложение комисията ще изиска незабавна среща с вицепремиера Бойко Рашков, който дава отговор за организацията на вота. Освен това ЦИК желае техническа помощ за подготовка на процедурата за нови машини от Министерския съвет, Държавна организация “Електронно ръководство ”, транспортното министерство, ДАНС и всички институции, които имат отношение по тематиката. С Министерски съвет ще се разиска и въпросът за логистиката на 9600-те машини - дали страната, или ЦИК би трябвало да организира процедура. Два разновидността за доставка на новите устройства оферират юристите на ЦИК - договаряне без авансово съобщение и поръчка при форсмажорни условия. Те са пресметнали, че са нужни 24 дни за подготовка и довеждане докрай на процедурата, което значи през юни.
 От 18 май се подават заявки в ЦИК за присъединяване в частичните избори за кметове От 18 май се подават заявки в ЦИК за присъединяване в частичните избори за кметове
Считано от на следващия ден 18 май партиите и обединенията могат да подават заявки в ЦИК за регистрация за присъединяване в частичните избори за кметове...
Поне 86 секции пък във Англия, излиза наяве от решението на ЦИК, с което се дефинира броят на така наречен автоматизирани секции (тези, в които след 11 юли 2016 година на избори досега са дали своят вот най-малко 100 избиратели). Общият брой на автоматизираните секции е 502 в 407 обитаеми места в чужбина. По този метод след отпадането на ограничаването за до 35 секции в страни отвън Европейски Съюз в Турция ще могат да се разкрият 58, а в Съединени американски щати - 44. Окончателният брой и местата на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина, би трябвало да бъде избран от ЦИК до 19 юни. Към листата с автоматизираните към тях ще се прибавят и нови въз основа на подадените заявки за гласоподаване отвън страната и тези, които ще се разкрият по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства. Очаква се в идващите дни на уеб страницата на ЦИК да бъде пусната и опцията за подаване на електронно заявление за гласоподаване отвън страната. С последните промени в условието за откриване на секция бе понижено от 60 на 40 подадени заявки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР