Около 100 са жертвите в американския щат Кентъки след местно

...
Около 100 са жертвите в американския щат Кентъки след местно
Коментари Харесай

Извънредно положение в Кентъки след опустошително торнадо |

Около 100 са жертвите в американския щат Кентъки след локално време. Това разгласи губернаторът на Кентъки Анди Бъшиър в Мейфилд – мястото, което се приема, че е потърпевшо най-вече, заяви БНР.

В продължение на над три час торнада са вилнели в голяма зона разпростираща се от юга до междинния запад. Най-много се допуска, че са жертвите във дружество за свещи в Мейфилд, Кентънки. Предприятието е било изравнено със земята от торнадо до момента в който в постройката са били към 110 души. Поне 40 са били избавени от предприятието след естественото злополучие. „ Ще е знамение в случай че се намерят други оживели, “ съобщи Бъшиър. Бъшиър е оповестил изключително състояние и е задействал Националната армия за оказване на помощ.

„ Пътят, преминат от торнадо е бил над 200 благи единствено в Кентъки, “ съобщи Майкъл Досет ръководителят на службите за незабавна помощ на Кентъки. Според него това е един от най-смъртоносните случаи на торнадо в историята на щата.

За последици от мощни ветрове и торнада се оповестява както в Кентъки, по този начин и в щатите Арканзас, Илинойс, Мисисипи и Тенеси.

Десетки хиляди са останали без ток, поради рисковото време като в съботния ден стартира възобновяване на електрозахранването.

Президентът Джо Байдън даде обещание всякаква допустима помощ. Байдън също разгласи, че счита да посети засегнатите региони, само че това може да стане в по-късен стадий, с цел да не се пречи на избавителните интервенции.

Той утвърди оповестяването на изключително състояние в щата Кентъки и подреди да се отпусне федерална помощ. По думите на президента дълготраен въпрос е по какъв начин по-надеждно да работят системите за предизвестие за торнадо.

Разрушения и жертви вследствие на бурите има и в други щати, измежду които и Мисури. Федералната организация за ръководство на изключителните обстановки е изпратила помощи в засегнатите региони.

Най-малко шестима души починаха откакто част от склад в щата Илинойс се срути поради миналото торнадо, предадоха международните организации. Началникът на локалната пожарна изясни, че 45 души са съумели да излязат от постройката. Има обаче хора в неопределеност, управляващите се безпокоят, че няма оживели. Срутената част е с размера на футболно игрище.

Към момента няма данни за потърпевши български жители при торнадата в Съединени американски щати, оповестяват от Външното ни министерство.

Дипломатическата ни задача следи обстановката и е в подготвеност да окаже подпомагане при нужда, допълват от Министерство на външните работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР