Около 100 хиляди души са слели почивните дни около Коледа

...
Около 100 хиляди души са слели почивните дни около Коледа
Коментари Харесай

Натоварени пътни участъци по време на празниците

Около 100 хиляди души са слели почивните дни към Коледа и Нова година, само че се чака мнозина да пътуват, с цел да тръгнат на път към зимните курорти в идващите дни. Полицията ще следи за скоростни нарушавания и ще прави инспекции за алкохол и опиати, в това число и в новогодишната нощ. Кои обаче са най-опасните пътни прави у нас в празничните дни?



Един от тези сектори е Благоевград - Предела – Банско.

Много сериозен сектор, който минава през висок планински терен, характеризира се с извънредно доста криви и има както туристическо, по този начин и локално придвижване. Обикновено там водачите не съблюдават отдалеченост и подхващат рискови изпреварвания за къс интервал.

Друг рисков сектор е Разлог – Банско.

Характеризира се с една дълга права, където водачите си разрешават да се движат с по-висока скорост от нужната и защото става въпрос за планински регион, има доста животни, които могат да пресекат пътното платно.

Опасен сектор е и Асеновград – Пампорово.

Характеризира се с доста завои, къси прави, висока активност на придвижването. През зимните месеци е допустимо да има заледявания или навлажняване на настилката, което може да подведе водачите, когато се движат с висока скорост, да изоставен пътното платно.

Извадката е направена от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " и беше показана в БТВ " Тази заран " от основния специалист Росен Рапчев. Според статистика най-вече пътни произшествия у нас стават към 17 часа.

Най-интензивен трафик, хората са изтощени от работа. Предприемайки пътувания, изморени от работния ден, те позволяват неточности и неглижират най-сериозното, което би трябвало да вършат като водачи, сподели Рапчев.

Освен водачите, чест участник в тези пътни произшествия са и пешеходците, които са най-уязвими в интервала октомври - януари, защото тъмната част на денонощието е по-дълга точно тогава.

По данни на ДА " Безопасност на придвижването по пътищата " през 2021 година у нас са се случили 352 пътнотранспортни катастрофи, при които транспортни средства са се сблъскали челно. Те са довели до съдбовен край за общо 101 души.

По думите на Росен Рапчев основната причина за сходни произшествия е неправилното изпреварване. Той добави още, че променливите условия през зимата са фактор, който въздейства извънредно доста на държанието на лидера.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР