Около 10% от жените по света страдат от ендометриоза. Заболяването

...
Около 10% от жените по света страдат от ендометриоза. Заболяването
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за ендометриоза в Майчин дом

Около 10% от дамите по света страдат от ендометриоза. Заболяването се открива мъчно. У нас то се среща по-рядко, само че съгласно лекарите е обвързвано с доста болежка. Ендометриозата е измежду честите аргументи за репродуктивни проблеми при дамите. От на следващия ден в " Майчин дом " провеждат безвъзмездни прегледи.
Преди 14 години Роза Дзипалска търси лекарска помощ поради необикновени болки.
" Бях на 22-годишна възраст, когато получих мощни болки в таза, започнах да върша кисти, имах болки в кръста, мъчителен цикъл имах ".
Лекарите откриват, че страда от ендометриоза.
" Става дума за атипични публикувания на кафези от лигавицата на матката върху прилежащи органи. Това е заболяване, което може да провокира и постоянно е причина за стерилитет, т.е. за незабременяване ", изясни проф. Иван Костов - шеф на СБАЛАГ " Майчин дом ".
За две години Роза е оперирана два пъти.
" Бях с много огнища към матката, към таза и много мъчителни болки. Това като цяло ми се отрази много душевен и физически ".
Жената се лекувала с хормонални лечения, а неотдавна е оперирана за трети път. Сега се пробва да сбъдне фантазията си - да стане майка.
" Една бременност избавя ситуацията с тези ендометриозни огнища, както и ендометриозни кисти, по този начин наречените " шоколадови кисти ", споделя Роза.
Болестта визира дамите сред 25 и 35-годишна възраст. Освен оперативно ендометриозата се лекува и с лекарства.
" Често при интервенции от ендометриоза страда яйчниковият запас. Така че преди всичко за нас е значимо дамата, която желае да бъде майка, да забременее и да роди ", разясни проф. Иван Костов.> Генетична предразположеност е основият фактор за развиване на заболяването. По мотив международния ден за битка ендометриозата, от 18 до 29 март в " Майчин дом " ще има безвъзмездни прегледи.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР