Около 10 000 деца отново ще останат без места в

...
Около 10 000 деца отново ще останат без места в
Коментари Харесай

10 000 деца в София пак ще останат без места в забавачките

Около 10 000 деца още веднъж ще останат без места в столичните детски ясли и градини. Това излиза наяве от изнесените през вчерашния ден бройки за банкет. Местата са 13 102 и са почти колкото миналогодишните. Те обгръщат и предучилищните групи в учебните заведения, които постоянно остават незаети.
Миналата година претендентите бяха над 23 000, като на първо класиране над 10 000, главно в яслените и в първа градинска група останаха без места. Следващите класирания обаче не съумяха значително да смекчат дефицита.
До 12 часа на 9 май родителите имат опция да създадат кандидатури за банкет на децата си в онлайн системата. Необходимо е да вкарат настоящи адресни данни, да заявят преимущества по критерии в профилите и да създадат кандидатури за присъединяване в първото класиране, което ще се извърши на 10 май под цивилен надзор.
От общината оповестиха, че са оповестени 503 нови места в 20 нови групи на 5 детски градини. В тях обаче към този момент са признати деца на настоящи класирания и те посещават детска градина.
През 2024 година продължава строителството на 17 нови здания на детски градини. До края на тази година се чака да завърши построяването на 13 от тях и след въвеждането им в употреба да бъдат разкрити 14 яслени и 47 култивиран групи с 1442 нови места.
Вчера стана ясно и, че децата, записани за наложително предучилищно обучение, ще могат да отсъстват от детската градина по фамилни аргументи до 15 дни в границите на една образователна година с документално съобщение от родителя. Подобно неявяване може да бъде не повече от 10 поредни дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР