Около 10 000 човека са загинали на извънградски пътища през

...
Около 10 000 човека са загинали на извънградски пътища през
Коментари Харесай

В България има по-малко катастрофи за 2023 г., но по-тежки

Около 10 000 индивида са починали на извънградски пътища през 2022 година в Европейски Съюз, сочи отчет, оповестен от Европейския съвет за сигурност на превоза (ETSC).

Това са половината от всички смъртни случаи по пътищата.

В България са настъпили по-малко произшествия, само че за сметка на това - по-тежки. Общо за 2023 година са настъпили 2381 ПТП по пътища 1, 2 и 3-ти клас и общинска пътна мрежа, което е 34% от всички 6989 ПТП през годината. Черната статистика обаче демонстрира, че близо 68% от починалите през предходната година са точно по тези пътища - 355 души са изгубили живота си, а 3599 са ранените.

Най-рисковият фактор, който се регистрира в отчета, е скоростта.

ETSC отбелязва, че доста постоянно по извънградските пътища, които са с максимален риск, липсва ограничаваща система, а доста сектори разрешават развиването на високи скорости.

Катастрофите с едно транспортно средство, при което изтощен водач не е могъл да вземе завоя са чести. Челните конфликти не са необичайност заради липса на физическо делене на насрещно движещите се потоци и те постоянно са доста смъртоносни.

Поставянето на ограничаващи системи за пътища, обезопасяването на крайпътното пространство и построяването на велоалеи и алеи за пешеходци са измежду рекомендациите за по-безопасни извънградски немагистрални пътища, упоменати в отчета.

Друг стеснителен фактор, който се показва в отчета, са починалите велосипедисти. Най-много смъртни случаи на велосипедисти се случва на към този момент упоменатите извънградски пътища. Причината е смесването на колоездачите с бързо движещия се трафик. Голяма проблем има и с все по-често използваните електрическите колела. 

ETSC желае системата за незабавни повиквания eCall, която се изисква за всички нови коли, да бъде разширена и за други видове транспортни средства - особено мотоциклети. В отвън обитаемоте места, водач или мотоциклетист, който не може да се обади за помощ, може да бъде избавен от системата " eCall ", която може да изпрати информация за местоположението непосредствено до службите за незабавна помощ.

Извършването на одити по пътна сигурност, разбора и последващата обработка на високорисковите сектори, определянето и използването на подобаващи ограничавания на скоростта, основаването на обособени трасета за велосипедисти и пешеходци, обезопасяването на крайпътното пространство са няколко образеца за това какво може и би трябвало да се направи, в това число в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР