Около 1 милион души имат право да определят състава на

...
Около 1 милион души имат право да определят състава на
Коментари Харесай

Оръжията за Украйна и растящата инфлация основни теми на изборите в Естония

Около 1 милион души имат право да дефинират състава на идващия естонски парламент. Над половината към този момент са дали своя глас по време на предварителното гласоподаване, болшинството от тях онлайн.

на Естонската изборна комисия към 19:00 ч. локално (и българско) време изборната интензивност дотига 63%.

Това са първите парламентарни избори в страната откакто Русия стартира войната в Украйна. Инвазията беше централна тематика в акцията.

Според изследванията с към 30% води дясно-центристката демократична „ Партия на промените ” на премиера Кая Калас, която е един от най-последователните поддръжници на Киев.
Посоката, в която върви Естония: ние поддържаме отворена, другарска, западно насочена, натовска и европейска страна, до момента в който другата коалиция несъмнено гледа по-скоро във вътрешността, не оказва помощ на украинците.
Кая Калас, министър-председател на Естония

Втора съгласно прогнозите с 21% е популистката националистическа Консервативна национална партия - с обещания за по-ниски сметки за сила и обещанието да не одобряват нови украински бежанци.Лидерът на партията упреква Калас, че подкопава защитата на Естония като дава оръжия за Украйна.
Никога не сме поставяли под въпрос поддръжката за Украйна, в никакъв случай не сме поставяли под въпрос участието на Естония в НАТО. Това са просто безумни приказки. Били сме доста сериозни към държавното управление, тъй като не оцениха риска за Естония и за естонската сигурност и защита.
Мартин Хелме, водач на Консервативна национална партия

На трето място остава водената от някогашния министър-председател Юрий Ратас, Естонската центристка партия, която понесе негативи от съглашение за съдействие, което имаше с „ Единна Русия “ на Владимир Путин.

Euronews ви показва най-важното, което би трябвало да знаете за естонската политика, партиите, личностите и централните тематики на изборите в Естония през днешния ден:

Министър-председателят Кая Калас изненадващо завоюва на парламентарните избори през 2019 година и реши да образува дясноцентристка държавна коалиция със своята Реформистка партия и Естонската центристка партия. През юни 2022 година обаче Калас изхвърли Центристката партия от държавното управление, откакто те застанаха на страната на крайнодясната партия EKRE по въпросите на образованието и след различия във връзка с разноските и политиките за обществено подкрепяне.

Това накара Калас и реформаторите да търсят ново съдружно държавно управление със Социалдемократическата партия и партия Isaamaa (в превод – „ Татковина “), с цел да си обезпечат болшинство в Народното събрание. При толкоз доста политически възходи и падения през последните няколко години, готови ли са естонците за вота в неделя? Изглежда, че са.

„ Мисля, че изборите са в съзнанието на доста хора и бива отразявани много в медиите “, изяснява Мари-Лийс Якобсон, доцент по политическа социология в Талинския университет.

„ Анкетите са чести и изборите са част от ежедневните диалози на всички “, добавя специалистът пред Euronews.

На 5 март ще бъдат определени 101 мандата в Народното събрание, които сега се заемат от пет партии. Тази година наподобява много евентуално към петте съществени партии да се причисли още една партия, наречена „ Естония 200 “, която през 2019 година не съумя да доближи 5-процентовия предел. Партията обаче реализира положителни резултати на районните избори и се надява да ги придвижи и на национално равнище.

Ранното гласоподаване стартира в естонските посолства в чужбина на 18 февруари, а електронното гласоподаване по интернет е налично през цялата седмица, предхождаща вота на 5 март. Ако гласувалите онлайн след това трансформират решението си, те могат да отидат до изборната секция в деня на изборите и да гласоподават там, като хартиеният избор анулира електронния. Гласуването по интернет може да стане от компютър, като жителите употребяват персонална карта и читател за карти, както и ПИН кодове за сигурност.

Естонските гласоподаватели са по-скоро десни по отношение на гласоподавателите в други северноевропейски страни и това се отразява на състава на партиите, които влизат в Народното събрание.

Реформистката партия: Известна като „ партията на катериците “ в Естония, Реформаторската партия има 34 места в Народното събрание - най-вече от всички партии. Оглавявана от министър-председателя Кая Калас, групировката е дясноцентристка демократична партия, която се харесва на млади експерти, гласоподаватели с висше обучение и макар че в нея членуват най-вече мъже, тя притегля огромна част от гласовете на дамите.

През миналата година Калас беше доста забележима на международната сцена, със мощни изявления и твърда позиция във връзка с войната в Украйна, само че дали това се отразява на рейтинга ѝ в страната?
Във вътрешен проект политиците постоянно имат своите поддръжници и съперници. Кая е относително известна като министър-председател, сега тя е най-популярният претендент за премиерския пост, само че не бих споделила, че е единомислещо харесвана.
Мари-Лийс Якобсон, dоцент по политическа социология в Талинския университет

Центристката партия: Ръководена от някогашния министър-председател Юри Ратас, Естонската центристка партия е привлекателна за обичайните, по-консервативни гласоподаватели и притегля огромна част от гласовете на рускоезичното население в Естония. Имиджът на групировката обаче пострада поради подписано съглашение за съдействие с партията на Путин „ Единна Русия “. И макар че от партията настояват, че съглашението в никакъв случай не е било в действие, те в действителност се отхвърлиха от него едвам през март 2022 година, откакто Путин стартира нашествието в Украйна.

Социалдемократи : Социалдемократите на Естония реализираха своето най-хубаво показване на изборите през 2011 година, спечелвайки 19 места в Народното събрание, само че от този момент са изгубили половината от представителството си. На тези избори има заплаха да паднат под бариерата от 5% за влизане в Народното събрание. Лидер на партията е вътрешният министър Лаури Лаанеметс.

Isamaa : Консервативна, християнска и дясноцентристка, Isamaa загуби две места на последните парламентарни избори и събра малко над 11% от гласовете. Въпреки че сега е част от ръководещата държавна коалиция, Isamaa (което значи „ Отечество “ на естонски) има вътрешно идеологическо разделяне по въпроса до каква степен би трябвало да се сближи с крайнодясната партия EKRE. В резултат на този спор един от техните депутати се отдели и сътвори своя лична еднолична партия в Народното събрание.

Консервативната партия EKRE : Крайнодясната партия EKRE е популистка, националистическа партия, която е срещу имиграцията, желае да резервира естонската просвета и еднаквост и поддържа премахването на паралелната просветителна система за рускоговорящите естонци.
 Martin Helme EKRE Estonia AP Кандидатът за министър-председател на EKRE Мартин Хелме. Снимка: AP
Най-важният въпрос на изборите е националната сигурност. Повечето съществени партии в Естония са съгласни с политиката на настоящето държавно управление на Калас за стягане на съветските наказания и усилване на военното наличие на НАТО в района. Балтийската страна, която дели граница с Русия, е измежду основните членки на пакта от източния фланг и дава на Украйна повече оръжия от всяка друга страна по отношение на икономическата си мощност.
Бих споделила, че има две съществени тематики на политическата акция и това са обстановката със сигурността и разноските за живот, които в прочут смисъл са двете страни на една и съща монета. Кризата с разноските за живот е резултат от съветската експанзия в Украйна, само че съветската експанзия не е нещо ново за нас и ние имаме необятен консенсус по въпросите на политиката за сигурност. Основните партии имат единствено дребни разлики между тях.
Мерили Арякас, теоретичен помощник в Международния център за защита и сигурност в Талин

Някои от тези разлики се отнасят до това къде тъкмо се слага акцентът: Реформаторите желаят да се съсредоточат върху оказването на мощна поддръжка на Украйна и украинските бежанци в Естония, както и върху поддръжката за участието в НАТО и Европейски Съюз.

„ Кая Калас покачва тежестта на Естония и ние сигурно имаме по-голям дял в европейските каузи, в случай че погледнете размера ни. Фокусирането върху обстановката със сигурността подхожда и на нея, и на нейната партия, и през последната година можем да забележим, че се случва известно „ сближение към знамето “, изяснява Арякас.

От друга страна Центристката партия и EKRE желаят да се съсредоточат повече върху въздействието на войната върху разноските за живот, защото обичайно получават огромна част от гласовете си от хора с по-ниски приходи или такива, които се нуждаят от по-голяма държавна поддръжка.

В Естония няма искрено проруски партии, само че в случай че към 25% от популацията се дефинира като рускоговорящо, разумно следва въпросът – а кое е тяхното политическо посланичество?

В предишното най-вече рускоезични гласове са отивали за Центристката партия, която получаваше сред 70% и 90% от техния избор, изяснява Мари-Лийс Якобсон от Талинския университет.
Избирателната интензивност в рускоговорящите региони по принцип е по-ниска, в сравнение с при естонските, а този път може да е още по-ниска, тъй като те мъчно вземат решение на кого да се доверят и кого да поддържат.
Мари-Лийс Якобсон, dоцент по политическа социология в Талинския университет

През последните пет години Центристката партия губи гласове от рускоезичните гласоподаватели, до момента в който EKRE се пробва да притегли тяхната поддръжка, което е известно предизвикателство, като се има поради антируската им позиция в предишното.

Но сходно на EKRE, рускоговорящото население на Естония е по-консервативно, внимателно във връзка с правата на половите малцинства, а групировката употребява и недоволството от обстановката с украинските бежанци.

„ Дори преди спора украинците бяха най-голямата група мигранти, които идваха в Естония и EKRE играеше на тази основа, като споделяше, че те идват, с цел да ни вземат работните места и да държат заплатите ниски. Това беше огромен проблем “, споделя Якобсон.
 Estonia Suvetski Pametnik Tank Премахването на руски танк Т-34, конфигуриран като монумент, в намиращия се покрай границата с Русия естонски град Нарва, Естония. 16 август 2022 година Снимка: AP
Повечето политически специалисти считат, че Реформистката партия на Кая Калас ще завоюва изборите, само че огромният въпрос е кого тя би желала да включи в обединението си и дали пък няма да бъде образувано съдружно ръководство от други партии.

„ Много партии изключиха опцията да създадат коалиция с ЕКРЕ, като Естония 200, социалдемократите и даже Isamaa, която преди беше в коалиция с ЕКРЕ и Центристката партия. Този път Isamaa сподели, че не би желала още веднъж да влиза в коалиция с тях “, отбелязва Мари-Лийс Якобсон и добавя:

„ Реформистката партия, Естония 200 и социалдемократите биха могли да образуват коалиция, тъй като там има по-естествено припокриване на гласоподавателите. Но въпреки това, това може да се случи и с ЕКРЕ, Центристката партия и вероятно Isamaа “.

Основната разграничителна линия в естонската политика, споделя Мерили Арякас е „ дали си с EKRE или си подготвен да се изправиш против тях “.

„ Всичко ще се сведе до едно или две места в Народното събрание. Най-вероятният вид е коалиция сред Реформистката и Центриската партия, в случай че те съумеят да получат повече от 52 или 53 места дружно “, показва Арякас.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР