Около 1,6 млрд. лева ще струва на бюджета осъвременяването на

...
Около 1,6 млрд. лева ще струва на бюджета осъвременяването на
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Около 1,6 млрд. лв. ще струват увеличенията на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври

Около 1,6 милиарда лв. ще коства на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври.

Опитахме се в границите на този запас да предложим най-справедливото нарастване за пенсионерите. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков пред публицисти преди началото на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което бяха разисквани предлаганите от държавното управление антикризисни ограничения за поддръжка на хората и бизнеса в изискванията на висока инфлация.

Той изясни, че първичният вид за нарастване на пенсиите от 21,6% за всички би задълбочил разликите сред по-старите и по-новите пенсии, „защото увеличението на минималната пенсия от 370 лева и на 1 500 лева оптималната пенсия ще е доста друго “. Министър Гьоков акцентира, че препоръчаният от държавното управление вид за увеличение на всички пенсии с 10% и прибавяне към техния размер на изплащаните все още 60 лева коронавирус добавки е по-справедлив.

Министърът добави, че от 1 октомври ще има така наречен модифицирано осъвременяване на пенсиите. „ Това е един тип ново преизчисление на пенсиите, чиято цел е да докара до доближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро“, сподели той. В резултат на преизчислението се чака 770 000 пенсионери да получат 15% приблизително нарастване на пенсиите. Повишени ще бъдат единствено пенсиите, при които формулата сочи, че има удобна смяна, изясни министър Георги Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР