Около 1,5 млн. жилища в България не са обитавани. Това

...
Около 1,5 млн. жилища в България не са обитавани. Това
Коментари Харесай

Около 1.5 млн. жилища в България не са обитавани

Около 1,5 млн. жилища в България не са населявани. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева. По думите й това са към половината от постройките в страната и се намират главно в по-малките обитаеми места. Бонева добави, че населяваните жилища са малко над половината.

По думите на зам.-министъра ипотечните заеми през 2023 година са към 20 милиарда лв., което е голям растеж. " Жилищният сграден фонд е освен основен енергиен консуматор, само че и главен инструмент за вложения и главен инструмент за запазване на благосъстоянието на популацията, както и основен детайл от качеството на живот ", споделя тя.

В България има доста отчасти актуализирани здания. Частичното саниране е разрешило икономисване на сила за доста жилища, добави Бонева. Според нея това отговоря на въпроса за какво някои от постройките не са постигнали доста икономисване на сила. Другият проблем е, че недобре поддържаните здания също основават проблеми, изясни зам.-министърът.

Правителството търси вид за увеличение на средствата за саниране на частни жилищни здания с пари от НПВУ, сподели финансовият министър Асен Василев. Причината е големият интерес от над 3000 плана за към 4 милиарда лв. от първия стадий по НПВУ, по който обаче бяха утвърдени едвам 756 жилищни блока за към 1,1 милиарда лева.

Плановете ни са целият или съвсем целият бюджет от инструмента RePowerEU в размер на 480 млн. евро да отиде за плановете от аварийния лист, сподели Василев. Допълнителните пари за саниране обаче няма да са за 100% грант, както беше при първия стадий, а с 20% самоучастие на етажната благосъстоятелност. Така по думите на министъра ще бъдат актуализирани още една трета от блоковете, които останаха в аварийния лист по първия стадий за саниране. Финансовият министър обаче не регистрира, че една част от тези блокове, евентуално по-голямата, няма да се включат, в случай че би трябвало да обезпечат съфинансиране въпреки и от единствено 20%.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР