Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други

...
Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други
Коментари Харесай

Росица Матева: 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията

Около 1,5 млн. души са дали своят вот с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията. Това сподели в BTV „ Тази заран “ зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. Не сме имали време да вършим оценки, защото след изборите незабавно започнахме приемането на документите от гласувалите отвън страната, а по-късно и районните изборни комисии започнаха да предават протоколите си. До късно нощес обработвахме протоколите, тъй като в огромна част от протоколите има грешки, изясни тя.



Росица Матева акцентира, че грешките се дължат на двойното броене на бюлетините. Тя изясни, че ЦИ не образова членовете на секции, а приготвя методическите оказания. Членовете на комисиите се образоват от районните комисии, само че не е редно тази отговорност да се вменява само на тях. Обучението е двустранен развой, посочи Матева.

Говорителят на ЦИК разяснява също по този начин видеонаблюдението и излезлите от строя машини. Тя съобщи, че не е в пълномощието ѝ да дава оценка, т.е. законодателят би трябвало да реши дали от видеонаблюдението е имало смисъл или не.

20 машини не започнаха работа в предизборния ден, а към 100 дадоха проблем в изборния ден, като гласуването с по-голямата част от тях беше прекратено. Част от тях разпечатваха бели бюлетини или прекомерно къси, т.е. без съответния атрибут. Тепърва ще се прави разбор на това, уточни още Матева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР