Около 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители, което прави

...
Около 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители, което прави
Коментари Харесай

Над половин милион домакинства трудно си плащат тока

Около 1 100 000 са енергийно уязвимите консуматори, което прави към 480 000 семейства. Това разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов по време на конгрес в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него към досегашните средства, които са към 90 млн. лв. за обществено нуждаещи се семейства, би трябвало да се прибавят още 50 млн. лв.. " Общо за енергийно уязвими консуматори са нужни 140 милиона за тяхна поддръжка в идните пет години ", сподели Иван Иванов.

По думите му единствено към 1000 битови консуматори са се престрашили да излязат на свободния пазар на електрическа енергия.

Очакването на Иван Иванов е до 2021 година да се стигне до цялостна либерализация на пазара. За задачата обаче би трябвало да се реши и въпросът с производителите на ток на преференциални цени.

По думите му необикновен проблем ще бъде договарянето с т.нар американски тецове в Маришкия басейн, защото съгласно Европейска комисия при сегашните дълготрайни договори централите не могат да излязат на свободния пазар. Обсъжда се механизмът, по който ВЕИ и топлофикациите ще са на борсата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР