Около 1.1 млн. яйца са изтеглени от магазини и складове

...
Около 1.1 млн. яйца са изтеглени от магазини и складове
Коментари Харесай

Над 1 млн. български яйца са изтеглени от пазара

Около 1.1 млн. яйца са изтеглени от магазини и хранилища поради птичи грип. Яйцата са от плантация за кокошки в добричкото село Дончево, снесени са след 23 май и са в продажба.

" Те са публикувани в цялата страна. Всеки ден получаваме информация къде към този момент са изтеглени от пазара. Има и в огромните търговски вериги, и в по-малките магазините, избраните са градовете и складовете, в които се съхраняват са открити, сподели по Българска национална телевизия доктор Райна Иванова от БАБХ.

Серийните номера на изтеглените яйца са:
2BG08001
3BG08001
Опаковките са маркирани с номер 0819001.

" Магазините и складовете, в които се продават яйцата, са открити ", сподели още доктор Иванова и добави, че на всички места в страната се вземат превантивни ограничения за справяне със болестта.

Само за последните няколко месеца са открити огнища на птичи грип в три села в Добричко - Дончево, Стефаново и Генерал Тошево. В Дончево това е втори случай на птичи грип, в тамошната плантация се отглеждат общо 551 300 птици. В Стефаново в края на май за повторно бе установено огнище на грип и бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици.

Експертите настояват, че вариант H5N8 не е рисков за здравето на хората при консумация на месо или яйца. Но и яйцата, и птиците би трябвало да бъдат умъртвени, с цел да не се популяризира болестта. От Министерство на здравеопазването предложиха да се съблюдават следните съществени правила: да не се употребяват сурови или полусурови птиче месо и яйца, при подготвяне на храната продуктите от птичи генезис да се обработват добре термично, суровото месо да се съхранява настрана от сготвеното.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР