Оказването на спешна медицинска помощ и бързото транспортиране по въздух

...
Оказването на спешна медицинска помощ и бързото транспортиране по въздух
Коментари Харесай

Обучават медици за оказване на спешна помощ по въздух

Оказването на незабавна здравна помощ и бързото превозване по въздух на пациенти в тежко положение до профилирана болница може да избави човешки живот.

Екип от Военномедицинска академия се образова да работи при характерни условия – на хиляди метри височина, в хеликоптер или в аероплан. Екип на Българска национална телевизия се срещна с медиците по време на подготвителни полети във Варна.

Звеното по авиомедицинска евакуация към ВМА е образувано през 2009 година. Започнали са работа на вертолети " Кугър ", а по-късно и със самолети " Спартан ". Сега се образоват да извършват задания и на вертолет " Пантер ", като вземат участие в подготвителни полети за евакуация на потърпевш.

Екипът по авиомедицинска евакуация е за първи път в авиобаза " Чайка " за подготвителни полети с вертолет " Пантер ". С него може да се окаже незабавна здравна помощ единствено на един пациент.

При незабавна евакуация, вертолетът се трансформира във въздушна кола за спешна помощ, която бързо транспортира потърпевшия до болнично заведение. Медицинската инсталация е общоприета.

" Ние имаме мониториране на пациента, на което се наблюдават виталните индикатори, имаме респиратор, на който, в случай че пациентът е интубиран, да бъде обдишван. Следи се кръвно налягане. И има инфузомат, през който на избрана скорост се подава медикаментът, който е решил лекарят. Може да се включат една, две банки, има венозни източници, с цел да може по време на полета да получава съответни медицински грижи ", съобщи подполковник доктор Мария Георгиева, шеф на Център по " Авиационна, морска физиология и евакуация " към ВМА.

Понякога секундите са значими, с цел да се избави човешки живот на хиляди метри височина. На борда на вертолета грижата за потърпевшия е друга от тази на земята. Бордните лекари и сестри би трябвало да се преценяват с редица особености.

" Как се отразява шумът, вибрациите, височината върху положението на пациента. Винаги би трябвало да се преценяват, съгласно вида заболяване, каква височина желаем да бъде полетът, с каква скорост да се движим ", добави подполковник доктор Мария Георгиева.

Освен отлична здравна подготовка, е нужен опит и умения, с цел да се избави човешки живот във въздуха. А по тази причина се изискват доста полети при всевъзможни условия.

" Тези евакуации са планувани, постоянно има несъмнено време за подготовка ", сподели още Цветелина Иванова, част от екипа за авиомедицинска евакуация към ВМА.

Площадката в Университетската болница " Света Марина " във Варна към този момент е единствената лицензирана за Североизточна България, на която могат да кацат вертолети, които по неотложност транспортират пациенти в тежко положение.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР