Оказва се обаче, че в последните няколко дни това не

...
Оказва се обаче, че в последните няколко дни това не
Коментари Харесай

Издирват кой трови кучета край Велико Търново

Оказва се обаче, че в последните няколко дни това не е единствен случай нито в село Велковци, нито в региона на Велико Търново.

Ветеринарни лекари от района на Велико Търново сигнализират, че от ден на ден зачестяват случаите на домашни животни, отровени с рисков препарат, който може да докара до съдбовни последствия и при хората.

Само за седмица в региона 8 домашни кучета са били убити с отровното вещество " метомил ", предава Българска национална телевизия. Един от най-фрапантните случаи е от еленското село Велковци, където като по знамение, дете на две години не е потърпевшо от рисковия препарат

Ралица Ганева и фамилията ѝ отглеждали свободно в двора на къщата си в село Велковци, където играят децата ѝ и две домашни кучета. В края на предходната седмица за минути пред очите на двегодишната ѝ щерка животните издъхнали.

" Чух кучетата да кашлят, излязох на открито и гледката беше покъртителна. Детето ми стоеше до мен, до момента в който отворя врата едното кученце влезе вътре. С едната ръка държах детето да не отиде при кучето, с другата кучето да не отиде при детето ", споделя майката.

Семейството неотложно подало сигнал в полицията. Направена е аутопсия на двете кучета, която открила, че са отровени с рисковия препарат " метомил ", който бил комплициран в кюфте, употребявано за стръв.

" Това е вещество, което служи за унищожаване на насекоми. Има си препарати, които са позволени за потребление в България, които са за професионална приложимост, само че има и такива, които са по-общодостъпни, които се внасят от разнообразни компании, някои легално, други полулегално от Турция, от Сърбия. Могат да бъдат импортирани и открити в магазинната мрежа, която се занимава с продажба на подобен вид артикули ", изясни доктор Здравко Димитров, ветеринарен доктор.

Веществото поразява животните за към 10 минути, само че действието му върху човешкия организъм е даже по-опасно, споделя лекарят.

" При нас този артикул е доста по-отровен, в сравнение с при едно лабораторно животно и можело да попадне през кожата и да провокира отравяне и на човек. Съществува действителна заплаха, при по-голяма централизация, при дете в тази ситуация или при отслабен организъм е изцяло допустимо да бъде токсичен ", предизвестява той.

От Районната прокуратура в Елена оповестиха за " По света и у нас ", че по случая е формирано досъдебно произвеждане за ликвидиране на гръбначно животно, закононарушение, за което законът планува отнемане от свободна до 3 години и санкция до 5000 лв.. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР