Оказва се, кражбата на интелектуална собственост в нас е сравнително

...
Оказва се, кражбата на интелектуална собственост в нас е сравнително
Коментари Харесай

Краде се на поразия“ Пищова си присвоил „Мис Силикон“, Тита открадна „Антилопа“, Холивуд ни сви „Дельо хайдутин“…

Оказва се, кражбата на интелектуална благосъстоятелност в нас е относително постоянно срещана дисциплинираност.

Последният подобен случай идва от Враца, където локални уредници на състезанието за хубост окрадоха международната марка Playboy.  Така се роди първия освен у нас, само че и по света конкурс „ Мис Плейбой “ Ментето бе проведено в казино в града, където за занимания на клиентите дефилираха  десетина девойки. Екип на „ Телеграф “ се свърза с представители на притежателите, които държат патента за международната марка в България. " Никой не се е свързвал с нас, с цел да ни желае позволение, нито даже единствено да ни осведоми за желанието си да провежда сходно събитие ", разяснява Борислав Гълъбов.

" Марката „ Плейбой “ е със международен лиценз, и лигитимирана и от патентното ведомство у нас, което ще рече, че няма по какъв начин някой да посегне на нея просто по този начин когато си изиска ", сподели още един от уредниците на Плеймейт у нас. " В последна сметка това е безусловно нелегитимен конкурс ", добави още той.

Многократно през годините е имало опити разнообразни хора да си присвоят и скандалния конкурс „ Мис Силикон “. Още година след появяването му небезизвестния Димитър Маринов - Митьо Пищова се оглежда в марката. " Наглостта му стигна до там, че той даже си беше пуснал документи за регистрация на марката „ Мис Силикон “ мисля, че беше в патентното ведомство ",  споделя притежателката на марката Мисис България Мариана Маринова. Нахалството на Пищова стига до там, че провежда конкурс без нейно познание. Когато му се обадила той споделил: „ Какво пък толкоз. Ти си правиш „ Мис Силикон “, аз „ Мис Силикон България.

Още един конкурс, който привличаше като мед през годините, беше „ Мисис България “. През 2003 година Яненка Люцканова със самопровъзгласи за носителка на купата „ Мисис България “, а  година по-късно се обнови за уредник на състезанието. Като притежател и лицензиант на марката Мисис България и нас, организация „ Феймъс “ в лицето на Меги Савова изпраща до медиите отворено писмо, че единственият легален притежател на марката  Мисис България е тя. Две години костват на Савова да избави марката си и проведения от нея конкурс.

Скандали с правата на състезанието „ Мис България “ също не липсват.

 Правата за образуване на Мис България да вземем за пример принадлежат на Ирина Папазова. Именно тя решаваше години наред с кого да организира съответната конкуренция. В годините на прехода да вземем за пример се съюзи с Дарина Павлова и по този начин се оказа, че оставя Жени Калканджиева в малко неуместна позиция.  Тя от своя страна направи конкурс „ Мис България “, само че победителките нямаха право да вземат участие на интернационалния фестивал. В по-нови времена лицензиант на състезанието „ Мис свят “ и „ Мис Вселена “ за България е Страхил Генчовски. Той реши да излъчва своя лична представителка с купата „ Мис България - свят и галактика и по този начин дефакто още веднъж се сдобихме с няколко паралелни носителки на купата. Гановски е първият уредник на първият конкурс за хубавици у нас „ Мис Родина “ през 1988 година, а победителка става Соня Васи.

Редица са случаите на откраднати текстове или музика за песни на куп родни реализатори.



Преди години песента „ Видимо удовлетворени “, изпълнявана от рапъра Криско и Мария Илиева , беше открадната от сърбите MC Stanko и MC Beka, които я трансформираха в попфолк парче. Сръбският вид се споделя Palim, като разликата сред двете песни е единствено няколко чалга ритъма, които звучат в сръбската версия. От видеото към песента се вижда и че MC Stanko и MC Beka не са хвърлили доста пари по снимането на клипа, откакто са откраднали авторската ария на Криско. Тогава Криско съобщи, че е подготвен да съди сърбите за интелектуалната кражба. Тогава сръбският изпълнител  отхвърля да е крал песента, като съобщи, че е употребил единствено няколко бийта, без да е заимствал от „ Видимо удовлетворени “.

Преди време известната в този момент певица Тита и екипът й бяха упрекнати, че са откраднали съвсем буквално концепцията за клипа „ Антилопа “ от украинска изпълнителки. Тогава кражбата беше разкрита от меломани. Очевидно нашенката е разчитала, че на родния музикален пазар украинските реализатори не са известни и по този начин плагиатството ще остане покрито, само че, уви, не стана по този начин. Почитателки на дамското украинско дуо „ Никита “ у нас разкриват, че клипът на Тита е издигнат върху съвсем идентичния сюжет. Основните повтарящи се подиуми са свързани с отхапване на огромни части месо. Тогава Тита е упрекната с изключение на в плагиатство и в търсене на евтина сензация.

 

Сузанита също бе упрекната в кражба. Става дума за скандалната ария „ Луцифер и Буда “, с която изгря и звездата на младата певица. Музиката се оказала крадена. В този случай става дума за потребление на обикновен 1;1 от парче на арабски диджей. Така зародил и казусът с авторските права. Оригиналната ария Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е извънредно известна след поредните на бахайската религия. Тогава продуцентът на истинската творба Прайс е учуден от това по какъв начин може някой да си мисли, че сходно взаимстване може да му се размине. " Ако са изкарали пари от тази ария, ще ги помолим да преведат тези пари за определена благотворителна идея в България от наше име. Ние не желаеме да ни дават пари “, сподели тогава Прайс. Известният баща на Сузанита, Орхан Мурад, разяснява, че за следващ път публиката е занимавана с ненужни неща, само че пък щерка му ставала по-популярна. „ Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са почнали да импровизират от горната страна. Не е правилно това, което сподели господинът, че тя пее същата мелодия - мелодията е напълно друга, дори малко фолклорен претекст има ", изяснява Орхан Мурад.

В сходен скандал бе забъркано и името на Веселин Маринов и негова ария, която явно е крадена от италианския реализатор Бруно Ферара, а песента му носи заглавието „ Аморе мио “, а клипът е качен още през 2013 година Българският вид, с крадена музика се назовава „ Умна и красива “ от албума на Маринов за 2019 година

Холивуд открадна Дельо бунтовник

Холивуд открадна галактическата ария на Валя Балканска. Преди години родопската мелодия и гласът на българската певица попаднаха в саундтрака на касова продукция без знанието и разрешението на създателите. През 1977 година песента е включена в златната плоча на американските галактически апарати " Вояджър 1 " и " Вояджър 2 ", като музикално обръщение от Земята към далечния Космос. Тогава Балканска споделя, че за пръв път чува този вид на песента и няма концепция по какъв начин тя е попаднала във кино лентата инцидентно. " Много народ я изпя, доста я откраднаха “, споделя тя. Въпреки това е удовлетворена, че българска ария е покорила " земята и небето ". Това напълно не е първият случай, в който " Излел е Дельо бунтовник " озвучава задграничен филм, без да е желано единодушието на Валя Балканска. Преди това беше включена в американски филм за войната в Афганистан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР