Оказва се, че яйцата не са сред тяхВисоките нива на

...
Оказва се, че яйцата не са сред тяхВисоките нива на
Коментари Харесай

Кои са забранените храни при висок холестерол?

Оказва се, че яйцата не са измежду тях

Високите равнища на холестерол в организма са неподходящи за здравето и в основата на редица болести, защото се натрупва в стените на артериите, причинявайки плаки, рискови за здравето и живота. Високите равнища на холестерол могат да бъдат породени както от някои лекарства като кортикостероидите, по този начин и от неправилния хранителен режим. Пациентите, които знаят кои са неразрешените храни при висок холестерол, по-лесно управляват равнищата му в организма и се радват на по-добро здраве. Повечето хора смятат, че следва да заобикалят потреблението на артикули, богати на холестерол, като яйцата. Изследване на Колумбийския университет по хранене обаче потвърждава, че храните, богати на холестерол, не съставляват такава заплаха, каквато храните, съдържащи доста наситени мазнини. Тоест става известно, че яйцата не са измежду неразрешените храни при висок холестерол, написа.

Кои храни тогава да избягвате, в случай че се стремите да поддържате равнищата на неприятния холестерол в тялото си естествени?

Забранените храни при висок холестерол – кои са те?

1. Пуйка

Сред месата пуйката е от най-опасната при високи равнища на холестерол в организма. Тя е богата на наситени мазнини, които, както към този момент разбрахте, са измежду неразрешените храни при висок холестерол.

2. Млечни артикули с висока масленост

Млечните артикули са значими за здравето, само че пациентите с висок холестерол следва да избират нискомаслени или обезмаслени артикули. Млякото и млечните артикули, които са пълномаслени или овчи да вземем за пример, са измежду неразрешените храни при висок холестерол поради високата си масленост, т.е. поради наситените мазнини.

3. Сладкиши

Ако страдате от висок холестерол и ви се хапва сладичко, изберете плод или сладолед с нискомаслено мляко, а не сладкиш. Сладките удоволствия са цялостни с наситени мазнини, което ги подрежда измежду неразрешените храни при висок холестерол. Не се предлага и потреблението на шоколад в огромни количества, заради същата причина.

4. Масло, сметана

Причината тези храни - ястията и напитките, приготвени с тях, като качамак, картофено пюре, пуканки, виенско кафе и доста други, да са в неразрешения лист е, че са богати на наситени мазнини и благоприятстват увеличението на равнищата на холестерола. Хапвайте пуканки без масло, пюре без сметана и чисто кафе, с цел да не се отказвате от ястията, само че да не поставяте здравето си под въпрос.

5. Пържено месо

Това е допустимо най-неблагоприятната композиция при висок холестерол. Печете месото и избирайте постно пилешко. Мазните пържоли не са за вас, те са в листата на неразрешените храни при висок холестерол. Заменете ги с нежно пиле или заек, може да консумирате и телешко, само че никога не приготвяйте тези меса пържени и с животинска лой.

Кои са потребните храни, които се употребяват при висок холестерол?

Сред храните, за които се смята, че намаляват равнищата на холестерола, са ядките, бобът, пълнозърнестите храни, патладжанът. Ако ви се хрупка нещо, изберете ядки, а не чипс или пуканки, с цел да задоволите вкусовите си желания без да оказвате щета на здравето си. Таханите от ядки пък могат сполучливо да заместят сладкишите и шоколадът в менюто ви. Рибата също е от изключителна изгода за здравето, не води до повишение на равнището на неприятния холестерол в кръвта и е превъзходен сурогат на месото в менюто на стремящите се да понижат холестерола. Препоръчително и да се употребяват доста пресни плодове и зеленчуци.

*Статията има единствено осведомителен темперамент и не замества консултацията с доктор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР