Оказва се, че след два месеца война българските управляващи имат

...
Оказва се, че след два месеца война българските управляващи имат
Коментари Харесай

Защо Кирил Петков отива в Киев?

Оказва се, че след два месеца война българските ръководещи имат потребност да ревизират на място какво тъкмо се случва в Украйна. Визитата на българската делегация отпред с премиера Кирил Петков е прекомерно неуместна

Защо? Отговорите дава Емилия Милчева в

Българската помощ за Украйна (каски и бронежилетки) е впечатляващо скромна на фона на европейската поддръжка. Но пък ще е добре съпроводена. Премиерът Кирил Петков счита да заведе в Киев делегация на ръководещата коалиция, в която всяка от четирите политически сили ще има по един представител.

Целите на визитата, за които Петков разказваше в последните два дни, са разнопосочни. Хем да се покаже поддръжка за Украйна ( "бидейки там, това е символика "), хем да се разрешат несъгласията в обединението по отношение на изпращането на оръжие, хем властта да се осведоми на терен по какъв начин е на война и от какво се нуждаят украинците. Трудно е да се откри необикновен смисъл в това пътешестване до Киев - с изключение на неудобен пиар. Гордиевите възли можеха да бъдат разсечени и в София.

Твърде неуместна аудиенция

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба остана три дни в българската столица, с цел да убеди ръководещите за военни доставки. Но даже не беше поканен за чуване в пленарна зала - чуха го на закрито съвещание в Комисията по външна политика. Иронията на Кулеба по отношение на каските и бронежилетките - че по този начин украинците ще умрат предпазени, бе един тип завършек за позицията на българските управляващи. А министър председателят увърташе ли, увърташе, с цел да каже оня ден, че индивидът Петков бил за изпращане на оръжие, само че държавникът Петков имал грижата за стабилността на властта.

Eто за какво Българска социалистическа партия се разпорежда в горите - тъй като държавникът Петков се грижи за обединението. Всички сътрудници са равни, само че някои са очевидно по-равни от другите. Във Facebook политологът Огнян Минчев означи по този мотив, че България не може непрестанно да бъде пленник на една партия, прослужила век като непозната агентура. "Иначе не продължавате смяната, а продължавате безвремието - в което се намираме от дълги десетилетия ", написа той.

Противоречията в обединението можеха да бъдат позволени по най-демократичния метод - в случай че бяха позволени за гласоподаване в пленарна зала двете оферти за изпращане на оръжие за Украйна, импортирани от ГЕРБ и от "Демократична България " (ДБ). Процедурни хватки попречиха това да се случи в последния работен ден на Народното събрание, преди Народно събрание да се разпусне за 10-дневна великденска почивка. Обяснението бе, че няма отчет от ръководената от "Продължаваме смяната " (ПП) Комисия по външна политика, разгледала и двете оферти. Истинската причина - боязън, че изпращането на оръжие ще бъде подкрепено с болшинство, което включва и ръководещи, и съпротива.

Червените линии

Нелепицата с пътуването до Украйна става още по-голяма, откакто се разбра, че една от алените линии не е напълно алена. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласи, че в случай че не бъде изпратено оръжие на Украйна, Демократична България ще премисли присъединяване си в обединението, а на идващия ден другият съпредседател Атанас Атанасов сподели, че няма да изоставен, в случай че това не се случи. В Българска социалистическа партия такива флуктуации няма - излизат от обединението, в случай че се вземе решение за доставки на оръжие.

"Затова ще ги поканя да отидем в Киев, тъй като не може човек да има по-информирано решение, в сравнение с когато е там ", изясни през уикенда министър председателят. Оказва се, че след два месеца война в Украйна българските ръководещи имат потребност да ревизират на място какво тъкмо се случва там. А Кирил Петков се надява, че "докато Народното събрание е в отмора, ние ще си свършим работата като водачи и всеки ще направи стъпка обратно, ще намерения какъв брой е значима стабилността на България, какъв брой е значимо за украинците ".

Нищо общо със смелостта

Посещение в Киев по време на война единствено на пръв взор наподобява като храброст. Не е ясно кой ще одобри българската делегация, от Министерски съвет не са съобщили стратегия, няма публично удостоверение и от украинска страна. Не е прочут и съставът на делегацията. Потвърден е само представителят на Има Такъв Народ - депутатът Станислав Балабанов.

"Аз ще бъда част от тази държавна делегация, която има за цел с очите си да се уверим какво се случва от нас в границите на 300 километра по вода. Ужасно е да умират дами и деца, извънредно е мои връстници да са на първа линия на фронта. Надявам се, че това пътешестване ще усъвършенства разговора вътре в обединението и ще даде повече учредения на всички да пристъпим към решение по отношение на даване на оръжие за Украйна да се отбранява ", сподели той по bTV. (Наскоро водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов съобщи във Facebook, че "Украйна би трябвало да бъде подкрепена по всевъзможен метод, в това число и с оръжие ".) Демократична България и Българска социалистическа партия към момента обмислят кого да изпратят.

През двата месеца войнаУкрайна беше посетена от доста международни водачи, само че всеки е имал задача - не е бил компаньон на помощ. В Киев преди малко бяха държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин. По време на диалозите те са дали обещание над 700 милиона $ спомагателна директна и непряка военна помощ за Украйна. По-рано президентът Володимир Зеленски съобщи, че ще изиска тежко въоръжение, отбелязвайки, че водачите, които посещават страната, не могат да идват с празни ръце в този миг. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание да форсира кандидатурата на Киев за присъединение към Европейски Съюз, английският министър председател Борис Джонсън подсигурява изпращане на 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи към оповестената преди този момент военна помощ за 100 милиона паунда, а при срещата си със Зеленски президентите на Полша и балтийските страни подсигуряваха политическа поддръжка и военна помощ.Ако министър председателят Кирил Петков не може да занесе такова обръщение, екскурзията до Киев е безсмислена. И без друго не е ясно какво гостолюбие ще му бъде оказано.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР