Оказва се, че сириецът Омар Мохамад Али Аднан, който уби

...
Оказва се, че сириецът Омар Мохамад Али Аднан, който уби
Коментари Харесай

Обвиниха тримата сирийци в умишлено престъпление

Оказва се, че сириецът Омар Мохамад Али Аднан, който умъртви двама полицейски чиновници в Бургас, е прибрал 500 лева, с цел да транспорти 47-те мигранти с бракувания рейс. 

Ден, откакто се вряза с гневна скорост в полицейския автомобил на бургаското кръстовище „ Трапезица “ и умъртви на място двамата служители на реда Атанас Градев и Йордан Илиев, Омар бе арестуван. 

Веднага след бруталния конфликт той бяга от мястото на престъплението като хваща такси до жп гарата в Бургас. Там се качва на трен, а часове по-късно бива закопчан в Първомай.
Така и не излиза наяве по какъв начин граничните служители на реда, охраняващи гарата в Бургас, са позволили Омар да се качи във влака, в случай, че имат и полицейски кучета.

Заедно с него бяха арестувани и други двама сирийци, които съгласно прокуратурата, са взели участие в трафика на мигранти.
Като главатар на бандата бе посочен 49-годишният Абдулах Абдулахед, който от години живее и работи у нас. Според държавното обвиняване той е индивидът, който е закупил бракувания рейс от автоморга в Харманли. 

Пред съда Абдулах призна, че е взел участие в договорката с рейса, само че е безапелационен, че не е бил отпред на групата от каналджии. Тарторът, съгласно юристите му, се подвизавал в Турция, откъдето давал заповеди по телефона.

Третият сириец, който бе закопчан и упрекнат след жестоката злополука в Бургас, е 18-годишния Ахмад Муфет. Той също като сънародника си е бил въдворен в центъра за бежанци в Харманли преди месеци. Офейкал оттова два дни преди трагичния случай с двамата служители на реда. 

Ахмад се разкая пред съда и призна, че е взел участие в трафика на негови сънародници, защото имал потребност от пари. Прокуратурата твърди, че точно той е индивидът, стоял до шофьорската седалка и заповядал на Омар да натисне газта, когато пътят на рейса бил препречен от патрулния автомобил.

Двамата трябвало да оставят незаконно пръкналите се в страната ни 47 сирийци в Ихтиман, откъдето други каналджии да ги превозят към Сърбия.
Така и не излиза наяве обаче за какво се е наложило в гонката да вземат участие полицейски патрули, а не са употребявани мощните подсилени джипове „ Рейндж Ровър “, които Гранична полиция получи преди година. 
Омар, Ахмад и Абдулах бяха упрекнати в съзнателно закононарушение. 
Истината обаче е, че глобите, които законът планува за каналджийство, са повече от смехотворни – от 1 до 6 година затвор и санкция от 5000 до 20 000 лева. 
Предвид обстоятелството, че служителите на реда Йордан Илиев и Атанас Градев бяха убити, най-вероятно и тримата сирийци ще се снабдят с оптимално плануваните от закона санкции – 6 година затвор.

От прокуратурата обаче повдигнаха и обвиняване за съзнателно ликвидиране против водача Омар, защото той е натиснал педала на газта при типа на полицейската патрулка. Като негов съизвършител и подстрекател е упрекнат Ахмад, който дал джука заповед полицейската патрулка да бъде помляна.

Омар е необразован и в никакъв случай не е работил в родината си. Влиза незаконно в България през предходната година. Твърди, че родителите му останали да живеят в Адана – Турция. Той пък бил се захванал с каналджийство, с цел да устрои фамилията си тук.

Както към този момент стана ясно, Омар е заявил друга рождена дата пред емиграционните управляващи у нас при издаването му на документ за краткотрайно престояване. Бежанци от лагера в Харманли също са споделили пред проверяващите, че Омар е най-малко на 18 години. Заради това от прокуратурата изискват информация от Сирия, а в случай че тя не пристигна, действителната възраст на обвинения ще бъде открита посредством ДНК експертизи.

Възрастта му е основна за държавното обвиняване, защото в случай че той е пълновръстен, ще получи по-тежко наказване за убитите служители на реда – от 20 година затвор до доживотна присъда. Ако обаче в действителност се окаже, че е малолетен, не може да лежи в пандиза повече от 10 година

Оказа се, че Омар и Ахмад са били измежду тарторите на сирийските бежанци в центъра в Харманли. Те взели участие в няколко набези над афганистанци. От държавното обвиняване разкриха, че Омар постоянно бягал и отсъствал от бежанския лагер, както и че при зародил спор сред чужденци и чиновници в лагера тази пролет поради незаконна търговия. Младежът взел участие и в нахлуване над българите, атакувани с пръчки, ножове и железни боксове.
Източник: Уикенд





 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР