Оказва се, че съставка, която се съдържа в хмела, от

...
Оказва се, че съставка, която се съдържа в хмела, от
Коментари Харесай

Страхотно откритие за любителите на бира! Съставка в нея води до отслабване

Оказва се, че съставна част, която се съдържа в хмела, от който се прави бирата, намалява равнището на холестерола и захарта в кръвта, и предотвратява пълнеенето. Става дума за флавоноида ксантохумол.

Специалистите от Университета в Орегон са провели проучвания с мишки. Опитните гризачи са били хранени с артикули с високо наличие на мазнини, а също по този начин са им давали разнообразни дози ксантохумол, написа Zee News.

Мишките, които са получили най-високи дози ксантохумол, са понижили неприятния холестерол с 80%, с 42% е паднало равнището им на инсулин, със 78% – равнището на интерлевкин 6 (маркера на възпалението) спрямо гризачите, на които не са давали от това вещество.

Теглото на мишките, които са хранени с мазни артикули, се е нараснало, а тези, които са получили и  ксантохумол, са спаднали с 22 на 100, спрямо тези, на които не е давано от веществото.

Учените считат, че съдейки по всичко, ксантохумола усилва потребността от О2 и форсира обмяната на веществата. Най-високата доза ксантохумол, употребена в проучването, съставлява 60 мг на кг телесна маса дневно. Това е еквивалентно на 350 мг дневно за човек, който тежи 70 кг.

Чудодейният ксантохумол до момента се свързваше единствено с противовъзпалителните му и антиоксидантни свойства. Но едно от изследванията, оповестено в Журнала за агрикултурна и хранителна химия, изследва връзката сред забавянето на развиването на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и потреблението на хмел.

„ Хмелът от сушени женски елементи на растението хмел се употребява необятно в изработката на бири. В обичайна китайска медицина хмелът се е употребявал от епохи за лекуване на разнообразни болести. Ксантогумолът притегля забележителен интерес заради неговите многочислени фармакологични функционалности, в това число антиокислителна, сърдечно-съдова отбрана, противоракова, също по този начин има и антивирусен, антизатлъстяващ и антивъзпалителен резултат. “, изясняват създателите на проучването – Американската химична общественост.

Учените са открили, че ксантохумолът оказва помощ за понижаване на оксидативния стрес върху мозъчните кафези.

Оксидативният стрес се отнася до напрежението върху клетките, породен от високо реактивни “свободни радикали ”, които са странични артикули от естествения развой на произвеждане на сила в организма.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР