Оказва се, че повечето страхове по темата дали е вредна

...
Оказва се, че повечето страхове по темата дали е вредна
Коментари Харесай

Вредна или полезна е газираната вода?

Оказва се, че множеството страхове по тематиката дали е нездравословна газираната вода са мощно пресилени, настояват гастроентеролози. И то поради многочислените легенди за газираните питиета.

Ето по какъв начин изясняват детайлите. „ Газираната вода не провокира метеоризъм, тъй като въглеродният двуокис се усвоява в кръвта в горните отдели на храносмилателния тракт, насочва се в белите дробове и се издишва с въздуха “, споделят експерти, представени от zdrave.to.

Относно киселинността: стомашният сок е 100 пъти по-кисел от газираното. Освен това няма нищо ужасно от леко повишение на киселинността в здравия корем.

При съществуване на заболявания обаче не трябва да се злоупотребява с газирана вода. Тя е способна да задълбочи казуса с киселините, изключително в случай че става дума за гастроезофагеален рефлукс.

Експерти предизвестяват, че газираната вода в огромни количества може да увеличи налягането в стомаха и като резултат се усилва рискът от обособяване, изхвърляне на кисело съдържимо в хранопровода.

Не би трябвало да забравяте и това, че газираната вода е противопоказна при язвена болест, защото разтягането на стомаха може да провокира перфорация и даже кръвотечение.

Ако нямате проблеми със здравето, можете умерено да пиете газирана вода. Тя не утежнява храносмилането, даже тъкмо противоположното – отразява се позитивно, засилвайки направата на храносмилателни сокове. Освен всичко друго газираното усъвършенства моториката на червата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР