Оказва се, че почти всичко, което сме знаели за вълците,

...
Оказва се, че почти всичко, което сме знаели за вълците,
Коментари Харесай

Защо понятието алфа мъжкар е отживелица

Оказва се, че съвсем всичко, което сме знаели за вълците, е неверно. Животните, които участват във фолклора на всяка територия, на която живеят, и които са одобрявани за знак на строга подчиненост в обществото си, са по-семейно настроени, в сравнение с сме очаквали.
 Вълците, кафявите мечки, белоопашатият орел и завръщането им в Европа
Голямото завръщане на вълците

Ново обнадеждаващо изследване

Понятието алфа мъжага не значи нищо. Това настояват от IFLScience, базирайки се на обширни дългогодишни наблюдения на глутници вълци в Минесота, Съединени американски щати, направени от организацията Voyageurs Wolf Project.

Глутницата в действителност съставлява родителите - мъжки и женски вълк, и техните генерации. " Водачеството " на първите двама е напълно естествено, просто тъй като те са родоначалниците на фамилията. А теорията, че алфа мъжки се бият за превъзходство, е точно това - просто доктрина.

Това не значи, че в фамилията няма спорове, разяснява Томас Гейбъл от Voyageurs Wolf Project. Напротив - сходни се случват нормално за храна и други запаси за живот. Вследствие на такива спорове някои животни напущат глутницата си и основават нова.

От IFLScience пък разясняват, че терминът " алфа мъжага " се появява след наблюдения на вълци, които не живеят на независимост. А държанието на такива животни се разграничава радикално от това на вълците в дивата природа.

Терминът е фиктивен от Рудолф Шенкер, който през 1947 година следи 10 животни, държани в клетка в зоопарка на град Базел, Швейцария. Той вижда, че измежду тях се образува алфа двойка, която се стреми да господства животните от своя пол, с цел да резервира позицията си.

Почти половин век по-късно доктор Дейвид Мех прекарва цели 13 лета в наблюдаване на вълчи глутници на остров Елесмийр, Канада. " В естествена среда алфа мъжкият и алфа женската са просто родителите на глутницата и битките за превъзходство са доста редки, в случай че изобщо има такива ", написа той в Alpha Status, Dominance, and Division of Labor in Wolf Packs.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР