Оказва се, че козите могат да разчитат човешките настроения и

...
Оказва се, че козите могат да разчитат човешките настроения и
Коментари Харесай

Козите харесват усмихнати хора

Оказва се, че козите могат да разчитат човешките настроения и също така имат желания към хора, които наподобяват щастливи, написа Mashable. 

Според ново изследване, оповестено в списание Open Science, козите избират " позитивните човешки прочувствени изражения на лицето ". Това са усмихнатите лица. 

Изследователите са оставили кози в затворена зона за проби и са им разрешили свободно да изследват двойки черно-бели фотоси на човешко лице - едно усмихнато и едно ядосано. Учените разкрили, че козите избират да се приближават до фотографията на усмихващото се лице. Резултатите демонстрират, че козите, които обичайно са опитомени за задачите на производството на храни, имат способността да четат човешки изражения на лицето.

" Тези открития оспорват теорията, че такива комплицирани дарба са лимитирани само до животните - компаньони или работните животни ", споделя пред изданието един от създателите на проучването Савали Редиголо от Федералния университет в Сао Пауло. Ученият изяснява, че до момента в който компаньоните към момента са по-добри в умеенето да разчитат хората, проучването потвърждава, че козите са в положение да схванат дали хората наподобяват щастливи или не - и че " избират щастливи лица ". 

" Кучетата много ловко възприемат човешките отзивчиви знаци и могат да интегрират образна и акустична прочувствена информация ", споделя Савали Редиголо " Конете също възприемат и разграничават прочувствените ваариации в човешкото лице ".

Резултатите бяха най-категорични, когато фотографията на усмихнатото лице беше сложена от дясната страна на тестовото пространство. Според откривателите, това може да се дължи на асиметрията на мозъка на козите. 

" При кучетата например, лявото полукълбо на мозъка е обвързвана с по-положителните страсти, което може да докара до отклонение на погледа надясно. Това вероятно може да се случи и с козите ", споделя Редиголо.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР