Оказва се, че климатологът проф.Георги Рачев освен експерт по времето

...
Оказва се, че климатологът проф.Георги Рачев освен експерт по времето
Коментари Харесай

Професор Рачев каза кога да слагаме зелето, за да втаса перфектно:

Оказва се, че климатологът проф.Георги Рачев с изключение на специалист по времето е и специалист по туршиите и по-специално – по киселото зеле. Коментирайки времето в утринния блок на бТВ през вчерашния ден, той издаде по кое време е идеалният миг да сложим зелето в бидоните – по остаряла традиция това се прави на Архангеловден, т.е.

8 ноември. Предвид идното захлаждане на времето в дните след четвъртък, неделя е идеалният ден за слагане на киселото зеле в качето, удостовери професорът.

Така ще са налице съвършените условия за бавното му втасване, т.е. за протичането на млечно-киселата реакция, която трансформира зелето в оня ферментирал артикул, богат на витамини и други скъпи субстанции, на който предците ни са дължали дълголетието си.

Като „ анти-пример “ на бавното втасване проф.Рачев даде туршиите, които сега заливат пазарите у нас. При тях, сподели той, процесът е интензивен изкуствено до 2-3 часа, само че въпросната бърза ферментация действително убива всичко потребно във ферментиралата храна.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР