Оказва се, че избори от вида две в едно не

...
Оказва се, че избори от вида две в едно не
Коментари Харесай

Къде по света също се провеждат избори 2 в 1?

Оказва се, че избори от типа " две в едно " не са необичайност, макар някои условности и ангажименти. В Съединени американски щати да вземем за пример, с избора на президент постоянно се гласоподава и за една трета от Сената - горната камара на Конгреса. А в избрани провинции в Канада съществуват така наречен двойни директни избори - един човек се избира за две политически длъжности.

Освен собственик на Белия дом, през ноември предходната година, американците избраха цялата Камара на представителите на Конгреса - 435 души, както и една трета от Горната камара - или 35 сенатори. И борбата за тези места беше не по-малко оспорвана от тази за Овалния кабинет. В Долната Камара болшинство резервираха демократите.

В Сената силите се изравниха - 50 демократи и 50 републиканци, решаващият глас се държи от вицепрезидента и в този случай това е Камала Харис от Демократическата партия. Традиционно, с изключение на за президент и Конгрес, американците обновяват и представителите на локалните управляващи, като съдии и шерифи. Отделните щати оферират за общо гласоподаване и значими за обществото проблеми - като легализирането на марихуаната или еднополовите бракове.

В Канада се организират така наречен двойни директни избори - човек се избира на две политически длъжности в границите на едно изборно събитие. Обикновено се съчетава присъединяване в общинската власт и в ръководството на провинцията. Подобен тип избори се организират в избрани провинции и региони. Двойните директни избори водят до общински съвет, по-малко заинтригуван от районните въпроси, считат критиците на този тип гласоподаване.

В Нигерия обичайно гласоподават във вид " 2 в 1 " - избират президент, парламент и Сенат. За последно нигерийците са заставали пред урните през 2019 година. Първата дата за вота е била 16 февруари, само че по разпореждане на локалната ЦИК тя е изменена на 23 февруари. Причината - логистични проблеми при доставката на изборни бумаги и материали. Самото гласоподаване се организира на 2 стадия - сутринта се ревизира регистрацията в изборните описи и едвам по-късно - следобяд, гласоподавателите се връщат да упражнят правото си на глас.

След няколко месеца - през февруари 2022, за президент и парламент би трябвало да гласоподават в Мали. Страната обаче е раздирана от тежка политическа рецесия - за две години там имаше два преврата. В момента страната се ръководи от краткотрайно държавно управление, формирано най-вече от военни. През юли беше осъществен несполучлив опит за нападение против краткотрайно изпълняващия длъжността президент на Мали - Асими Гойта. Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР