Оказва се, че човешките същества са толкова сложни, че повечето

...
Оказва се, че човешките същества са толкова сложни, че повечето
Коментари Харесай

Задължително трябва да знаем тези 5 невероятни факта!

Оказва се, че човешките същества са толкоз комплицирани, че множеството от процесите в мозъка ни - хиляди и хиляди от тях - стават автоматизирано, без нашата интервенция. Психоложката Сюзън Вайншенк учи характерностите на нашето държание и изяснява за какво вършим някои неща, а други - не, написа obekti.bg.
BrightSide ни предлага 10 завладяващи обстоятелството за това по какъв начин работят нашите мозъци.
Допаминът ни пристрастява към търсенето на информация
Търсили ли сте в миналото информация в интернет, единствено с цел да разберете 30 минути по-късно, че сте сте зачели в нещо напълно друго от това, което в началото сте желали да откриете? Е, повода за това е допаминът.
Допаминът освен управлява възприятията на наслаждение, създадени от такива неща като храна и секс, само че и разсънва желанието да се търси, както и усилва вълнението от търсенето. От еволюционна позиция, това е доста значимо - допаминът ни стимулира да изследваме света и да оцелееем в него.
Можем да помним единствено три-четири неща едновременно
Човешките същества могат да помнят единствено към три до четири неща по едно и също време (за към 20 секунди). След това те ще изчезнат от паметта ни, в случай че не ги повтаряме още веднъж и още веднъж. Реално видяно, ще осъзнаете, че е доста по-лесно да се справите с три до четири прозореца на вашия браузер или с три до четири менюта на уеб страница. Ако би трябвало да се работи с огромен размер информация, е по-добре да я комбинирате в три до четири обособени групи.
Винаги желаеме по-голям избор, само че се стряскаме, когато имаме прекалено много благоприятни условия
Във всеки супермаркет е цялостно със артикули, тъй като хората желаят огромен избор. Най-малкото, по този начин мислим ние. Истината обаче е, че се стряскаме, когато имаме прекалено много благоприятни условия. Тогава за какво постоянно желаеме по-голям избор? Това е част от допамин резултата - намираме информацията за форма на пристрастяване. Едва когато сме уверени в нашето решение, стопираме да търсим повече информация. Колкото по-малко разновидности има, толкоз по-лесно е да се вземе решение.
Не можем да устоим на това да обърнем внимание на храната, секса или заплаха
Вероятно сте забелязали, че придвижването постоянно се забавя, когато хората минават край произшествие, даже в случай че пътят е чист и няма спънки. Защо хората са привлечени от страховити подиуми? Ние даже рискуваме да забележим нещо извънредно, което може да провокира кошмари. Храната, сексът и заплахата са свързани с оцеляването. От милиони години насам мозъкът ни се грижи точно за тези три неща. Няма значение какъв брой е мъчно да се опитаме да не погледнем натам. Не би трябвало неппременно да ядете торта, нито да флиртувате с атрактивна персона или да гледате от близко някоя злополука - само че вие сигурно ще забележите всички от тези неща.
Когато сме несигурни, гледаме към другите, с цел да забележим какво да вършим
Имаме податливост да погледнем към другите, с цел да решим какво да прави. Това се назовава обществено одобряване. Преди време психолози организират опит с пушек. Участниците в него са били помолени да попълнат анкета в стая с други хора. Всеки самостоятелен участник в другите опити не е имал причина да има вяра, че другите са артисти и не са взели участие в действителност в изследването. Изведнъж стаята стартира да се изпълва с пушек - сигурен симптом на евентуална заплаха. Участникът не знае какво да прави и поглежда към другите. Ако те не обръщат внимание на дима, той се успокоява и продължава да попълня формуляра. Ако е самичък, напуща залата, с цел да предизвести другите за дима. Не желаеме да си признаем, че се влияем елементарно от другите. Но е тъкмо по този начин. Просто би трябвало да бъдем подтиквани по верния метод.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР