Оказа се още, че кортежът с главния прокурор не е

...
Оказа се още, че кортежът с главния прокурор не е
Коментари Харесай

Ексклузивно пред БНТ говори Иван Гешев: В автомобила бях със служители от НСО

Оказа се още, че кортежът с основния прокурор не е спрял след гърмежа, а е траял придвижването си към столицата.

 

Иван Гешев не разяснява изказванията на служебния вътрешен министър за силата на гърмежа като акцентира, че единствено експертизите могат да дадат прецизен отговор на въпроса.

 

Обърна внимание обаче, че предварителните изводи за мощ с 3 кг тротилов еквивалент са направени от чиновници на Отряда за битка с тероризма, който е към Министерство на вътрешните работи.

 

Най-задаваният въпрос през седмицата - с кого е пътувал основният прокурор, през днешния ден получи отговор.

Българска национална телевизия: Вие с кого бяхте в автомобила? Семейството ви беше ли вътре?

Иван Гешев: Бях със чиновници от НСО, както съм съвсем всякога. И повода да отговоря на вашите въпроси е, че очевидно тече опит за подменяне на главния въпрос. А главният въпрос е обикновено ли е до кола на основен прокурор на страна от Европейския съюз да се създаде атентат и гърмеж и в кои години живеем и в кои години се връщаме.

Така Иван Гешев удостовери думите на служебния вицепремиер и вътрешен министър, че фамилията му не е било в автомобила.

Българска национална телевизия: Защо обаче се стигна до тази обстановка, че вашият заместител се извини, че е споделил, че сте бил със фамилията си, къде се получи неразбирателство?

Иван Гешев: Това, което мога да кажа, че надали някой може да планува каква ще е реакцията на човек след подобен случай. Аз споделях неофициално с ваши сътрудници със известия. Те ме попитаха по какъв начин съм. Аз написах, че съм добре, само че се тормозя за децата си. И това мисля, че е естествената реакция на всеки естествен човек в този миг. След това започнаха разнообразни импровизации в медиите, че съм бил със фамилията си, което наложи да оповестя във Facebook, че не съм правил и няма да върша публични изказвания по случая. Но очевидно това се оказа незадоволително и в този момент сега се постанова да давам отговор на този въпрос. А другояче евентуално не е съобразил изявлението си господин Сарафов, само че аз не схващам като нещо неприятно да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че сподели, че има обвинен за този атентат и за този гърмеж.

В петък в Народното събрание служебният вътрешен министър съобщи, че е потърпевш единствено леко фарът на бронирания автомобил, както и че гърмежът няма силата да наруши отбраната на колата, в която се е возил основният прокурор.

Теза, която се разминава с изказванията на следствието. Коментира още, че не е ясно за какво израелският специалист, посетил мястото, е дошъл малко преди взира и кой го е пуснал на огледа.

Българска национална телевизия: Има основни разлики сред изказванията на проверяващите и тези на вътрешния министър както за силата на гърмежа, по този начин и за неговата поразителна мощност, вредите. Защо са тези разминавания? Още повече в тях намира почва и тезата, че става въпрос за инсценировка. Поддръжниците на тази теза виждат причини в нейна поддръжка точно в тези разминавания и какъв е този израелски специалист, който е посетил мястото, по кое време и по какъв начин е дошъл в България, по какъв мотив?

Иван Гешев: Сега аз не мога да отговоря за какво служебният вътрешен министър господин Демерджиев прави някакви изявления. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На последващо място съгласно Наказателно-процесуален кодекс той не взе участие в това следствие и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от Национална следствена служба. На последващо място неговите лични чиновници устно са декларирали пред следователи от Национална следствена служба, че става въпрос за гърмеж с най-малко 3 кг тротилов еквивалент. Така че тези изказвания на министър Демерджиев аз не искам да разясня. Този израелски специалист, вярвайте ми, който би трябвало знае кой е. Той има богато минало и е виждал доста повече гърмежи, в сравнение с министър Демерджиев. Така че без да го обидя по-скоро мога да кажа, че се поверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на страната Израел, в сравнение с министър Демерджиев.

Иван Гешев удостовери, че маршрутът, по който се е прибирал в София, е постоянно употребен.

Иван Гешев: Прибирах се по нормален маршрут. На завой по този маршрут се чу гърмеж. В непосредственост до мястото, където избухна този гърмеж, може би на 10-ина метра има мост. За страдание в този ден по цялото трасе имаше много оживено придвижване. И единствено две-три минути, откакто ние продължихме с колата се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха посока Самоков. И това, което най-вече се веселя е, че в този ден не пострадаха почтени български жители. Отдалечихме се посока София и сътрудниците, с които бях от НСО, ме заведоха в постройката на НСО. Шофьорът ми изясни, че е останал с усещане, че колата в един миг не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах е протокол, който съблюдават чиновниците на НСО.

Гешев изясни още, че една седмица не е коментирал, тъй като самият той е желал първо да мине време и да си направи заключения.

Българска национална телевизия: Какво вършиме в Ню Йорк?

Иван Гешев: Това е стратегия, която е съгласувана преди месеци. Така че аз последвам програмата си. В Ню Йорк ще имам срещи. Както знаете до нас има война. След експанзията в Украйна в заплаха е подложен целият либерален свят. Виждате какви са проблемите в България с престъпността и с цел да осигурим успокоение за българските жители би трябвало да развиваме партньорските си взаимоотношения. На последващо място, в случай че наруша програмата, това ще покаже, че ме е боязън. Вярвайте ми, не ме е боязън. Някои други хора би трябвало да ги е боязън.

Източник: bntnews.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР