Оказа се, че след като основния акционер в АвтоВАЗ -

...
Оказа се, че след като основния акционер в АвтоВАЗ -
Коментари Харесай

Старата Dacia Duster става Lada

Оказа се, че откакто главния акционер в АвтоВАЗ - Renault напусна Русия, предпиятието изпадна в страхотна рецесия - конвейерите не работят, а служащите са в полуплатен отпуск. Единствената избавителна сламка, която французите оставиха на руснаците е румънския кросоувър DDacia Duster.

Той ще може да се създава под марката Lada. Това съоби съветското издание " Ведомости ", позовавайки са на източници от Министерството на индустрията и търговията на Руската федерация.

Според един от тях приказваме за стартирането на кросоувър Duster от второ потомство. Още от 2021 година АвтоВАЗ има лиценз за произвеждане на този модел, споделя източникът. Все още не е известно какво ще е моделното име на новата " румънска Lada ".

Второто потомство на Duster дебютира в Европа през 2017 година под марката на румънската Dacia, която е част от групата Renault. Той стигна до Русия четири години по-късно, през 2021 година За Duster беше препоръчана най-широката налична гама от мотори, в това число както бензинови атмосферни, по този начин и дизелови мотори, както и нов елемент с турбокомпресор с размер 1.33 литра и мощ от 150 к.с. с., създаден взаимно с Daimler.

Изпълнителният шеф на аналитичната организация " Автостат " предвижда, че АвтоВАЗ, пускайки кросоувъра под марката Lada, може да даде на модела името Niva, защото компанията имаte проекти да модернизира този автомобил още преди войната с Украйна. Но поради сегашните компликации с логистиката, не е ясно по какъв начин ще се провежда доставката на съставни елементи за кросоувъра от чужбина, аргументира се специалистът.

Duster беше издирван в Русия и преди Renault да се отдръпна. Според Асоциацията на европейския бизнес, той се подрежда на девето място в топ 25 на най-популярните нови леки леки коли в Русия. Общо за една година (2021 г.) са продадени 41 471 екземпляра - съвсем една четвърт повече от миналата 2020 година

Ще напомним, че на 16 май Министерството на индустрията и търговията разгласи подписването на съглашение за прекачване на съветските активи на Renault Group на Руската федерация и държавното управление на Москва.

По-специално, споразуменията плануват прекачване на 100% от акциите на завода Renault Russia в Москва и 67.69% от акциите на АвтоВАЗ на NAMI, зависещ на Министерството на индустрията и търговията. Останалият дял в АвтоВАЗ ще бъде непокътнат от Ростех. И двете транзакции получиха утвърждение.

Като част от договорката с каузи в АвтоВАЗ е планувана алтернатива Renault да изкупи назад своя дял в концерна. Той може да бъде осъществен през идващите шест години, оповестиха от Министерството на индустрията и търговията. Сервизната поддръжка на коли Renault на съветския пазар към този момент ще се прави от АвтоВАЗ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР