Оказа се, че производителите на ваксините срещу коронавирус не могат

...
Оказа се, че производителите на ваксините срещу коронавирус не могат
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Хората с автоимунни заболявания и дебелаците трябва да си бият ваксина

Оказа се, че производителите на ваксини те против ковид не могат да съумеят с доставките, те даже направиха и спогодба, че може би ще закъснеят. Но би трябвало всяка страна да си получи съразмерно на популацията ваксини. Израел заплаща 30 $ на доза и по тази причина предпочитано идват първо там. Не единствено Израел, а и много страни от Близкия изток закупиха предпочитано ваксини , на по-висока цена. Производителите на каквото и да е, освен на ваксини , не работят в Ордена на спасението, който им предлага по-висока цена е с приоритет. Това разяснява шефът на Департамента по Имунология към Българска академия на науките проф. доктор Андрей Чорбанов в ефира на Нова телевизия.

" Ако ваксини раме 20 000 дневно това ще бъде предизвикателство за здравната система. Ръководителите на здравната система настояват, че ще се оправят, само че за момента такова нещо в никакъв случай не се е случвало в нашата страна, такава всеобща имунизация, която допуска съвършена логистика по места, съобразена с качествата на обособените температури по режими, както и с реимунизацията, което ще бъде проблем. Производителите имат изгода към този миг да управляват напълно доставките ", разяснява той.

Относно българската ваксина проф. Чорбанов разяснява, че сега стартират предклиничните тествания. " В бъдеще ние ще имаме краен артикул, ще го представим на обществеността, само че тук към този момент би трябвало запас, който на доста места отделиха страните, с цел да тестват продуктите си. Става дума за 5-10-15 млн. лв.. Изглежда огромна сума, само че на фона на това, което се дава за справяне с следствията, всяка една инвестиция би била разбираема. Ще би трябвало да кажа, че още доста други ваксини ще има на пазара ", добави проф. Чорбанов.

" Руската ваксина не е утвърдена от Европейската организация по медикаментите, само че Унгария си закупи такава ваксина, тъй като има персонално съглашение с Европейската комисия. Това, че минава през Европейската комисия е централизирана система, само че всяка страна е свободна да си внася каквото желае. Принципът на съветската ваксина е същият като на АстраЗенека, само че векторът в единия е случай е маймунски, а в другия - човешки. Учените употребяват доста скотски вектори, само че да кажем, че маймунският кодира S-протеинът на ковид а, не е толкоз ужасно ", разяснява имунологът.

Той изрази мнение, че хората с автоимунни болести и тези с наднормено тегло наложително би трябвало да решат да се ваксини рат, тъй като тъкмо при тях вирусът протича тежко. Останалите могат да предпочетат да не се ваксинират. " персонално аз не смятам, че съм в рискова група и по тази причина няма да си удрям ваксина. Тези, които с аизкарали вируса не би трябвало да си бият ваксина, истината е, че няма по какъв начин да се разболеят. От 90 милиона болни с ковид едвам 80-90 са били наново инфектирани, което е пренебрежителна численост ", изясни Чорбанов. И след това изясни за изборите.

" Първо би трябвало да се знаят изискванията за гласоподаване, а след това да се дефинира датата. Аз персонално, в случай че мога да поучавам, считам, че в случай че изборите са малко по-късно, ще бъде по-добре, тъй като не преставам да настоявам, че вирусът ще влезе в своето мъртвило през идващите месеци. Ще има и по-малък брой карантинирани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР