Оказа се, че институциите вършат работа под натиск, заяви в

...
Оказа се, че институциите вършат работа под натиск, заяви в
Коментари Харесай

Мая Манолова коментира условията в килията на Иванчева

Оказа се, че институциите правят работа под напън, съобщи в ефира на „ Събуди се” по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова във връзка на измененията в Закона за персоналната помощ и Закона за хората с увреждания.

„ На идеята на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа,а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в разработване и възстановяване на текстовете и в Закона за персоналната помощ и в Закона за хората с увреждания. На процедура, с моя екип през август не почивахме, с цел да подготвим тези планове и в действителност в този момент, когато към този момент сме на финала, аз към момента не мога да се развеселявам, защото при тази тотална липса на доверие в честността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя Народното събрание да гласоподава дефинитивно текстовете”, сподели Манолова.

Последният случай на смяна на договореностите с майките, по думите на Манолова, се случил под надзора на специалисти на финансовото министерство. „ Не желая да кажа, че концепцията е била да блокират въобще Закона за персоналната помощ, а да кажем по-меко, че са желали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, само че при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо състояние и с най-тежки увреждания. Това беше голям риск. Това означаваше - в случай че се лимитира даването на персонална помощ в границите на избрана сума пари, в тази ситуация на 71 млн. лева, това означаваше след 1 септември хората да останат без персонална помощ”, сподели тя.

„ Няма пояснения за какво трябваше 7 месеца да минем през това и най-после да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази идея е обективна, беше ясно, че настояванията на майките са безусловно основателни, беше ясно, че става дума за достолепието на тези хора, че те имат поддръжката на цялото общество. Защо беше това твърдоглавие в действителност не разбирам”, сподели омбудсманът.

Факт е, че митингът на майките разсъни гражданското общество, сподели тя и добави: „ Искаме промяна. Те демонстрираха по какъв начин човек може да стои до дъно зад една обективна идея, по какъв начин може да се съобрази със личния си интерес и на цялото общество и по какъв начин може да даде знак, че по този начин би трябвало да се отстояват каузи”.

Мая Манолова разяснява и публикуваните от нея фотоси на килията на някогашната кметицата регион „ Младост” Десислава Иванчева.

„ Има минимални международни правозащитни стандарти и условия, на които би трябвало да дават отговор местата за отнемане от независимост. Има спогодба на Организация на обединените нации за попречване на изтезанията, на унизителното отношение”, сподели тя.

България е наказана по делото „ Нешков против България” за изискванията в пандизите и местата за отнемане от независимост, заяви омбудсманът и добави: „ Че има усъвършенствания след 2015 година във връзка с преселеността – има, тъй като бяха построени две нови затворнически общежития. Бяха усъвършенствани изискванията в някои затвори, бяха ремонтирани, само че обстановката е доста надалеч от минималните условия към местата за отнемане от свобода”.

Манолова сподели още, че са осъществени стотици инспекции и са направени над 200 рекомендации във връзка с изискванията в пандизите, само че има липса на чуваемост.

„ Според моя екип в половината от арестите са още по-лоши от тези условия в килията на Иванчева. В Монтана в следствения арест, в Хасково, остарелия затвор в Белене. Това е наша процедура – отправяйки рекомендации, след осъществена инспекция, пращаме фотоси. Всеки може да ги види на уеб страницата на институцията на Омбудсмана. Никой не чака първокласни условия, само че чака такива, които да резервират човешкото достойнство”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР