Оказа се, че главният прокурор може да бъде освободен и

...
Оказа се, че главният прокурор може да бъде освободен и
Коментари Харесай

Мариета Райкова, съдия: Излиза, че най-лесното в момента е да отстраниш главния прокурор

„ Оказа се, че основният прокурор може да бъде освободен и без механизма за следствие, по който от толкоз години се работи – Венецианска комисия, Европейска комисия, обвърза се и с Плана за възобновяване. А той няма и доста механизми да се отбрани. Излиза, че най-лесното в правосъдната система сега е да отстраниш основния прокурор. “

Така арбитър Мариета Райкова от Българска съдийска асоциация разяснява освобождението на Иван Гешев – първият основен прокурор с преустановен мандат.

Спорът в тази ситуация е може ли прокурорска гилдия да назначи заместващ основния прокурор, или това би трябвало да направи Пленума. Има причини и в двете насоки.

Прокурорската гилдия назначава административните ръководители в прокуратурата – както правосъдната в съда. И при положение, че мандатът на административен началник бъде преустановен предварително, тя избира заместващия го. В случая е решила да постъпи по този метод на Закона за правосъдната власт.

Има причини и в другата посока - освободеният основен прокурор не е в селекцията на Закон за съдебната власт. Знаем по какъв начин става неговото избиране, надлежно има и причини, че сходно следва да бъде избирането на изпълняващия длъжността.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР