Окървавеният протестЯсно е, че напрежението във футболните среди е стигнало

...
Окървавеният протестЯсно е, че напрежението във футболните среди е стигнало
Коментари Харесай

Красен Кралев: Кръвопролитието можеше да бъде предотвратено, всеки трябва да си понесе отговорността

Окървавеният митинг

„ Ясно е, че напрежението във футболните среди е стигнало връхната си точка, няма повече накъде. След като нощес беше осъществен подобен разгром в центъра на София, прераснал в улична война сред почитатели и полиция, нещата към този момент са отвън лимита на естественото. Аз не утвърждавам никакви форми на принуждение и влизане в конфликти с органи на реда, всеки протестиращ има право да се изрича свободно и да желае оставки, само че ръкопашните битки с полиция са отвън рамките на естественото човешко усещане “.

Това разяснява пред БТВ някогашният министър на младежта и спорта Красен Кралев.

„ Когато съм бил министър съм отговарял и съм взимал решения, в този момент като народен представител работата ми е да задавам въпроси “, акцентира националният представител от ГЕРБ.

Кралев акцентира, че въпросът към този момент не е състезателен и административен, а политически, тъй като има битки и закани за сигурността на жителите. И подсети, че по времето на ГЕРБ Борислав Михайлов подаде оставка, само че след края на кабинета се отхвърли да се отдръпна.

„ Тогава мотивът да се влезе в БФС беше корупцията в съдийството, след това другото е било работа на полицията. Ние към оня миг нашата работа я бяхме свършили. Актуалният въпрос обаче е можеше ли да бъде предотвратено кръвопролитието през вчерашния ден. Аз мисля, че можеше. Вече няколко пъти насочвах вниманието към това по какъв начин е взето решението да няма аудитория на мача, което съгласно мен ескалира обстановката “, счита депутатът от ГЕРБ.

Той подсети цялата сага от последната седмица къде ще е мачът и ще го има ли въобще.

„ Трябваше Министерство на вътрешните работи и БФС да кажат ясно пред цялата общност какви данни имат за готвени погроми на стадиона по време на самата среща. Ако са имали данни единствено, че ще се желае оставка, трябваше да се пусне публиката. Но в случай че са имали данни за ексцесии, за навлизане на терена, за свастики и расистки лозунги, ракети против гостуващата аудитория, или даже за риск от загуба на човешки животи, то тогава решението е целесъобразно. Тези отговори би трябвало да бъдат дадени, аз към този момент питах няколко пъти. Министерство на вътрешните работи има сътрудници във всички фракции и агитки, би трябвало да се каже какво са знаели “, безапелационен е Красен Кралев.

Бившият състезателен министър уточни и по какъв начин сега всички фенски фракции се разграничават и настояват, че не са взели участие през вчерашния ден.

„ Кой тогава е уредникът? “, попита той.

Кралев отхвърли да разяснява би трябвало ли и Министерство на вътрешните работи министъра да подава оставка, само че напомни, че вътрешното ведомство към този момент е поело отговорност с оставката на заместника му.

Защо кметът позволи митинг тъкмо тогава и тъкмо там?

„ Трябва да чуем претекстовете. Защо кметът позволи митинг тъкмо тогава и тъкмо там. Можеше пред централата на БФС – почитателите не желаят оставката на националния тим. Можеше да не се стачкува пред стадиона, а пред централата. Самото разрешаване този митинг да го има, да се съберат всички агитки там и да се чака да е кротичък, това е парадокс. Или не си квалифициран, или си измамен. Как другояче ще го разрешиш? А той дори го поддържаше този митинг и след това беше доста сюрпризиран. Всички хора, близки до спортните среди, знаят, че няма по какъв начин. Аз считам, че без да се изяснят претекстовете, стадионът не трябваше да бъде затварян. Едно е политически митинг, друго е когато събереш на едно място тежки и крайни ултраси. Ние не знаем Министерство на вътрешните работи дали е общувало с кметството “, продължи политикът.

Кралев разкри, че УЕФА е имала спомагателни офицери от самото начало с полицията и ще има отчет на централата.

„ Трябва да забележим този отчет, сега доста се спекулира УЕФА и ФИФА какво ще създадат. Какво щеше да се случи в случай че не се беше играл мача? Служебна загуба, нищо друго. Можеше да се играе в друга страна. Нямаше да има никакъв проблем. И тук е ролята на спортния министър. Той не носи директна отговорност за организацията на срещата, само че би трябвало да е водач и посредник. Там, където нямаш власт да вземеш решение, би трябвало да дадеш верен съвет на институциите, които имат, с цел да се избегне кръвопролитието. Ако това се беше случило по наше време, Борисов щеше да ме е извикал и да е изискал да направя най-малко 30 срещи, с цел да изгладим връзките и да знаем какво тъкмо ще се случи “, безапелационен е някогашният министър.

Той подсети и сходен проблем по време на пандемията, когато здравните управляващи са желали да се затвори стадионът за мач за Купата ЦСКА – Локо (Пловдив). „ Аз тогава се възпротивих, Борисов изслуша причините ми и ги одобри. И той реши да поемем отговорност почитателите да влязат на стадиона. Иначе щеше да се случи същото като нощес “, безапелационен е Кралев.

Лицензът на БФС

Той разяснява и обстановката с лиценза на БФС.

„ Всички федерации трябваше да се прелицензират по новия Закон за спорта, който бяхме приели. Към датата за издаване на лиценза през 2020 година БФС нямаше отговорности. Ние започнахме инспекция по едно състезание за юноши, което беше през 2015 по сигнал на вашия сътрудник публицист Петър Нанев. По това време констатирахме, че има сума за връщане от БФС, само че те апелираха и се съдехме. До изговаряне на съда, задължението не е изискуемо. Категоричен съм, че лицензът е бил публикуван по отношение на законодателството. ММС в този момент пускат спекулации, ясно е за какво ги пускат – тъй като от нищоправенето им в този момент се чудят по какъв начин да си измият ръцете. И потеглят по пътя на Радостин Василев всичко да хвърлят на предходните. Но хората виждат кой какво е правил и това си е техен проблем “, заключи той.

Годна ли е Арена „ Бургас “?

Кралев разяснява и че е учуден от изказванията на ММС към положението на оборудването Арена „ Бургас “.

„ Аз съм учуден по какъв начин е допустимо човек, който е министър да дава толкоз неверна  и погрешна информация на депутатите. Или е бил измамен от сътрудниците си или целеустремено е подвел депутата Антоанета Цонева. Според техния отчет залата не е годна за осъществяване на надпревари, оборудването не дава отговор на международните стандарти, цената е доста висока. Което са неуместни изказвания. Арена „ Бургас “ има 30 000 кв./м РЗП, издигната е за 66 млн. лева За информация Арена „ София “, която е 20 00 РЗП е излязла над 90 млн. лева В Бургас сме свършили доста добра работа за тези пари “, акцентира той.

Кралев описа и за писмото на шефа на „ Академика “, съгласно което има отчет, изпратен до министъра, в който ясно се показва всяко едно пристигнало съоръжение какви документи има.

„ Как тъкмо са открили, че не дава отговор оборудването на условията, откакто не са го разпечатали? Залата действа, в отчета има списък всяка една настилка, която е поръчана къде се намира и в какво положение е. Става въпрос за настилките, поръчвани през 2020-2021 година, когато е било ангажимент на моята администрация. Ние сме дали поръчка за съоръжение според условията на всяка федерация. Разбира се, че има писта за лека атлетика, която ще бъде инсталирана, когато има съревнование. Директорът на сдружението твърди, че всички настилки са доставени, имат документ и дават отговор на условията “, акцентира депутатът.

„ Аз разбирам за какво това министерство, вместо да си прави работата, тъй като стратегиите им са безобразни, не действат, в този момент потегля по този път. Да ровят нещо обратно, с цел да оправдаят с нещо наличието си там. А провеждането на надпревари зависи от два фактора – какъв брой пари ММС е дало за семейства на интернационалните надпревари, има ли извоювани семейства, шампионати, купи… И вторият факто са проектите за надпреварите на спортния календар В момента пет зали се състезават с цел да завоюват съревнование. Преди беше елементарно – имаше единствено една зала във варна и всички надпревари бяха там. Но към този момент не е като преди – да няма избор и всички мачове да са на едно място. За да се играят надпревари на обещано оборудване, би трябвало самодейност от съответната федерация “, изясни Кралев.

Той акцентира, че залата беше отворена напълно неотдавна, а програмата на федерациите е подготвена за година напред, което е пояснение за неналичието на надпревари на този стадий.

„ Да, и в отчета на Академика се загатва за неравности на циментовата настилката, само че също по този начин написа, че те сега се отстраняват. Но с цел да има инсталирана писта, би трябвало да има съревнование по лека атлетика – да вземем за пример. Не е дума против дума, хората, които дават отговор за залата са създали инспекцията и са написали отчет на министъра, оттова нататък да си стиковат нещата с ММС. В сряда сме извикали в комисията в Народно събрание шефът на „ Академика “, с цел да ни обясни по какъв начин стоят нещата, тъй като хората в министерството явно не знаят “, сподели още Красен Кралев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР