Оживлението в индустриалния сектор от март продължава и през април,

...
Коментари Харесай

Оживлението в индустрията продължава и през април

Оживлението в индустриалния бранш от март продължава и през април, съдейки по числата на Националния статистически институт. Макар че на месечна база секторът регистрира дребен спад на оборота по отношение на пиковия месец март, равнищата остават доста над предкризисните. На годишна база нарастването е 45%, само че това не е изненада поради че сравнението е с април 2020 година, който беше най-тежкият за българския бизнес.

Двуцифрен растеж на годишна база е забележим и в строителството, и в търговията на дребно. На месечна база обаче покачването е много по-умерено - 1.3% в търговията и 2.3% в строителството.
Индустрията бумти
На месечна база оборотът в промишлеността понижава с 2%, само че равнищата остават над предкризисните. За информация - показателят на приходите в бранша демонстрира 134.7 пункта през април при 137.5 пункта през март и към 110-120 пункта в месеците преди рецесията. Над предкризисните си равнища са компании в производството на храни, на медикаменти и артикули от каучук и пластмаси, на съществени метали (тук евентуално фактор е и инфлацията), електроника, машини и съоръжение.

Добър месец е имала и текстилната индустрия, където оборотът нараства с 15% на месечна база. От друга страна пък стои оборотът на производители на автомобилни съставни елементи, който понижава с съвсем 18% по отношение на март, съдейки по националната статистика.

Производството пораства с 0.2% на месечна база през април. Увеличението идва от енергетиката, до момента в който в преработващата индустрия е забележим спад от 0.8%, а в добива - от 6%.
Търговия и строителство
Оборотът на компаниите в търговията пораства с 1.3% през април по отношение на март, демонстрират числата на Национален статистически институт. Отново най-силно е покачването в онлайн търговията - 5.9% на месечна база, следвана от търговията на дребно с горива (5.7%). На годишна база нарастването на оборота е доста - 25.9% по отношение на април 2020 година При питателните артикули темпът е по-умерен - 6%, до момента в който при нехранителните растежът е с цели 40.55% по отношение на същия интервал на предходната година, а мотори са търговията с облекла и обуви, електроника и онлайн търговията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР