Оживените някога в сега затварят, още щом се мръкне, в

...
Оживените някога в сега затварят, още щом се мръкне, в
Коментари Харесай

КРИЗА: Затварянето на мината в Бобов дол удари по бизнеса на ресторантьорите

Оживените в миналото в в този момент затварят, още щом се мръкне, в 20.00 часа. Бившият началник-смяна в мината в Бобов дол, в този момент притежател на заведение за хранене, Йордан Пейчев се оплака от неналичието на клиантела.

" Няма клиенти. Сутрин идва по някой да пие кафе. Вечерно време е същото, идват да хапнат и да пийнат по едно пиво, само че няколко индивида и това е. Откакто затвориха мината е по този начин. Преди 14 000 души работеха в забоя. Всички в работеха нонстоп. На излизане от рудника всички миньори минаваха по заведенията да пият по едно пиво и си отиваха у дома. Вечерно време не можехме да затворим от клиенти, работехме до сутринта. Имам минимална облага, само че заставам тук, тъй като съм привикнал да съм измежду хора. От 20 година държа заведението. Слагам дребни надценки, с цел да идват клиенти, само че и това не оказва помощ, хората си отпътуваха по родните места след затварянето на мината. Много млади фамилии отпътуваха на работа в чужбина. Градът загива… ", съобщи Пейчев пред " Струма.бг ".
свързани новини3677на 03.10.2021
Общинският консултант от Българска социалистическа партия Валери Радлев пък упрекна страната и локалното управление на общината за обезлюдяването на Бобов дол.

" Държавата е отговорна да се стигне до обезлюдяването на миньорски селища. Бързаха да затворят мините, без да имат визия за бъдещето, за поминъка на тези хора. Много поданици на общината отидоха да работят в чужбина. От затварянето на мината са наранени към 1300 фамилии. Опитаха се от Бюрото по труда да организират курсове за преквалификация на някогашните миньори, само че нещата не се получиха. От миньор балерина не става! Голяма част от съкратените миньори се ориентираха към строителството в софийски компании. Те се прибират към 19.00 ч. от работа, по кое време да вървят на заведения, по кое време да почиват за идващия работен ден… Община се обезлюдява с всяка минала година. Възрастните умират, младите бягат и се избавят - кой в София, кой в чужбина ", съобщи Радлев.

В момента работи единствено откритият рудник в Бобов дол, където са заети към 400 души.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР