Ожесточените боеве в централните райони на суданската столица в Хартум

...
Ожесточените боеве в централните райони на суданската столица в Хартум
Коментари Харесай

Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават

Ожесточените боеве в централните региони на суданската столица в Хартум не стихват и през днешния ден. Армейски елементи се пробват да изтласкат бойците на паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) от региона на президентския замък и на генералния щаб на армията, а възможностите за реализиране на трайно помирение сред враждуващите страни наподобяват все по-илюзорни, съобщи Ройтерс.

Всеки от двата лагера явно се пробва да превземе колкото се може повече територия в столицата преди възможни договаряния, въпреки че след повече от две седмици боеве водачите на страните в спора към момента не демонстрират изключително предпочитание за разговор.

Освен в столицата боеве се водят и в прилежащите градове Омдурман и Бахри, където отекват гърмежи от артилерийски обстрели.

Вчера Организация на обединените нации настоя воюващите страни да обезпечат филантропични коридори, по които да бъде доставена помощ за бедстващото население. Повод за апела на интернационалната организация станаха случай, при който ескорт от шест камиона с помощ беше ограбен, както и продължаващите въздушни удари в столицата, които слагат под въпрос примирието.

Заместник генералният секретар на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ Мартин Грифитс изрази вяра в идващите дни да успее да беседва персонално с воюващите страни за обезпечаване на коридорите.

Организация на обединените нации предизвести, че избухналите на 15 април боеве сред суданската войска и Съюз на българските писатели крият заплаха от филантропична злополука, която може да засегне и прилежащите страни.

По последни данни жертвите на спора са над 550, а ранените съвсем 5000, написа Българска телеграфна агенция.

По данни на Организация на обединените нации към 100 000 души са избягали в прилежащите страни, без да имат обезпечен достъп до храна и вода.

Днес Съюз на българските писатели упрекнаха армията, че призори е почнала нови удари по позициите им в нарушаване на следващото помирение, реализирано сред двете страни, нападайки " вероломно " жилищни региони с артилерия и авиация.

Вчера делегат на командващия суданската войска разгласи, че военните са приели " саудитско-американска самодейност за договаряния със Съюз на българските писатели за помирение, само че не и за ходатайство за преустановяване на спора ".

" Нашата делегация няма да се срещне непосредствено с делегацията на Съюз на българските писатели. Комуникацията ще се води посредством медиатори ", сподели пратеникът Дафала Алхадж на конференция в Кайро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР