Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават 22-ри ден. На

...
Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават 22-ри ден. На
Коментари Харесай

Продължават боевете в Судан, на фона на дипломатически усилия за мир

Ожесточените боеве в суданската столица Хартум не престават 22-ри ден. На този декор текат дипломатически старания за слагане на завършек на спора. Враждуващите страни започнаха договаряния, целящи да затвърдят разтърсеното помирение. А цивилните жители се пробват да избягат от Судан.

 

Дипломатическите старания не престават в опит да се постави завършек на сраженията сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка в Судан. В събота те започнаха диалози в Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, които имат за цел да затвърдят разтърсеното помирение.

В същото време Арабската лига се срещна в Кайро, с цел да разиска продължаващата обстановка. След три седмици на яростни боеве суданците не престават да бягат от страната. В Порт Судан доста хора живеят в спонтанни лагери, като се надяват да бъдат превозени на безвредно място през Червено море.

Три седмици на яростни боеве убиха стотици хора и доведоха Судан до ръба на колапса. Лекар от суданския Червен полумесец заяви, че има растеж на случаите на малария и че не разполагат с задоволително медикаменти.

 
Повечето от наличните медикаменти са антибиотици и болкоуспокояващи, както и медикаменти за диабет и кръвно налягане. Искам да кажа, че разполагаме с всевъзможни медикаменти, само че те не са задоволителни.
доктор Рауан Абд-Елрахман, доброволец в суданския Червен полумесец

Много хора, които се надяват да избягат от страната, са се събрали в Порт Судан. Самолет, пренасящ помощи от Световната здравна организация дойде на летището, с цел да помогне на нуждаещите се.

 
Това е мобилната клиника на болничното заведение на морските пристанища. Ние предоставяме първоначални услуги на пациентите и оценяваме положението им. При по-тежките случаи ги прехвърляме в болничното заведение, което се случва постоянно.
Али Салех, механик в болничното заведение на морските пристанища

Уличните сражения в петмилионния град не престават няколко часа преди враждуващите страни да се срещнат в Саудитска Арабия за първите си директни договаряния. Танкове и бойци на суданската войска обстрелваха цели в Хартум в събота, когато сраженията продължиха 22-ия си ден.

Над 550 души са починали от 15 април насам.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР