Ожесточените боеве между силите на съперничещите си генерали в Судан

...
Ожесточените боеве между силите на съперничещите си генерали в Судан
Коментари Харесай

Судан е пред пълна катастрофа

Ожесточените боеве сред силите на съперничещите си генерали в Судан не престават и през днешния ден макар постигнатото наскоро нежно помирение, а предизвестията за евентуална " пагубна филантропична рецесия " със стотици хиляди бежанци се усилват, съобщи " Франс прес ".

Кръвопролитията обгърнаха страната на 15 април, когато от дълго време тлеещата битка за власт прерасна във въоръжен спор сред началника на постоянната суданска войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан и неговия някогашен заместител и сегашен противник военачалник Мохамед Хамдан Дагало, който управлява паравоенните Сили за бърза поддръжка.



Стотици хора бяха убити, а хиляди - ранени, вследствие на въздушни удари и артилерийски обстрел, които обгърнаха обширни региони в столицата Хартум и провокираха бягството на хиляди суданци към прилежащите страни.

Вчера, по време на брифинг, Абду Диенг, почитан представител на Организация на обединените нации за Судан, предизвести, че обстановката в страната се трансформира в " цялостна злополука ".

Президентът на Кения Уилям Руто сподели, че спорът е достигнал " пагубни равнища ", защото воюващите генерали " отхвърлят да се вслушат апелите на Междуправителствения орган за развиване, Африканския съюз и интернационалната общественост за преустановяване на огъня ". По време видеоконференция с високопоставени представители на Организация на обединените нации Руто съобщи, че е неотложно да се намерят способи за даване на филантропична помощ " със или без постигането на помирение ".



Говорител на Организация на обединените нации съобщи през днешния ден, че 30 тона незабавна филантропична помощ ще бъде изпратена при първа опция от Дубай към Судан, съобщи " Ройтерс ".

Десетки хиляди хора към този момент са избягали към прилежащи на Судан страни, включително Египет, Чад, Южен Судан, Централноафриканска република и Етиопия. Броят им може да надвиши 800 000 души, съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди, представен от " Асошиейтед прес ".

Суданците, бягащи от сраженията в столицата, към този момент препълниха така и така пренаселения пристанищен град на Червено море Порт Судан и северните граници на страната с Египет. По публични данни на Организация на обединените нации над 100 000 души са минали сполучливо от Судан в прилежащи страни, излиза наяве от изказването на Гранди. По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците минимум 20 000 души са намерили леговище в спонтанен лагер в граничното село Кафрун на границата с Чад. 

Ал Бурхан и Дагало, които влязоха в съществено несъгласие между тях, след осъществяването на военния прелом през 2021 година, който осуети прехода на Судан към гражданско ръководство, неколкократно нарушаваха постигнатите до този миг примирия. Двамата генерали договориха последното 72-часово помирение в неделя.

Чуждестранни държавни управления не престават да поставят старания за евакуирането на своите жители от разкъсваната от военни дейности африканската страна. През последните 10 дни хиляди чужденци бяха превозени до безвредни места в границите на интернационалните интервенции за евакуация.

Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че сраженията тласкат така и така закъсалия здравен бранш на Судан към злополука, защото единствено 16 % от медицинските заведение в Хартум към момента действат. СЗО заяви, че е доставила в Порт Судан шест контейнера с здравно съоръжение, в това число консумативи за лекуване на травматични увреждания и тежко остро недохранване. Тя също по този начин е разпределила нищожно гориво за лечебните заведения, които разчитат на генератори. 

Отвъд Хартум беззаконието е обхванало и провинция Западен Дарфур, където по данни на Организация на обединените нации от началото на сраженията за починали минимум 96 души. Според Международната организация по миграция досега в Судан са били разселени над 330 000 индивида, като над 70 % от тях са от провинциите Западен и Южен Дарфур.

Районът на Дарфур към момента продължава да е белязан от войната, която избухна през 2003 година, когато тогавашният президент Омар ал Башир изпрати бойци от милицията " Джанджауид " (от арабския израз " дяволи на кон " ), набирани основно от арабски скотовъдни племена, против бунтовниците от етнически малцинства. Тази милиция, която правозащитни организации упрекват за осъществените жестокости в Дарфур, по-късно се трансформира в Силите за бърза поддръжка, публично основани през 2013 година, отбелязва Франс прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР