Ожесточени протести в Никарагуа взеха 27 жертви през последните 7

...
Ожесточени протести в Никарагуа взеха 27 жертви през последните 7
Коментари Харесай

Никарагуа - на прага на гражданска война

Ожесточени митинги в Никарагуа взеха 27 жертви през последните 7 дни. Независимо, че президентът се отхвърли да организира пенсионна промяна, стачкуващите упорстват за оставката му. Как централноамериканската страна се оказа на прага на революция - споделя Биляна Бонева.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Alfredo Zuniga
Разгневени тълпи, яростни конфликти сред стачкуващи и служители на реда, изпочупени витрини. Така наподобяват огромните градове на Никарагуа през последната седмица. В безредиците почина и ефирен оператор. Заради напрежението, Съединените щати изтеглиха част от личния състав си от посолството в Манагуа.
Никарагуа беше като тенджера под налягане. След 10 години на репресии и на изборни измами - беше въпрос на време да избухне.
Причина за недоволството е промяна, която планува увеличение на вноските на работещите и работодателите за обществени осигуровки, а пенсиите би трябвало да бъдат понижени с 5 %.
Те се подиграват с парите на хората. Изморихме се от неприятното отношение към нас.
Гневните упреци са ориентирани към двойката Ортега-Мурильо. Партньори в живота и в ръководството на страната. 72-годишният Даниел Ортега е един от партизанските водачи, направили революцията през 1979 година Той ръководи четвърти мандат. А първата дама на Никарагуа - поетесата Росарио Мурильо е вицепрезидент на страната.

Под натиска на кървавите митинги, Ортега се отхвърли от промяна. Демонстрациите, обаче, не престават. Протестиращите оповестиха, че ще сложат завършек на " фамилна тирания ", както назовават ръководството на президентската двойка.

Никарагуа е една от най-бедните страни в Латинска Америка. В международната ранглиста за беднотия, тя се подрежда на 169-то място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР