Ожесточени критики срещу кампанията за наземни мини на принцеса Даяна

...
Ожесточени критики срещу кампанията за наземни мини на принцеса Даяна
Коментари Харесай

Даяна взела фаталното решение да остане по-дълго в Париж заради...

Ожесточени рецензии против акцията за наземни мини на принцеса Даяна от страна на членовете на консервативната партия във Англия, са били повода принцесата да забави връщането си в родината ѝ преди гибелта ѝ, оповестява „ Дейли Мейл “ (Daily Mail), базирайки се на приближен асистент на Даяна, написа vesti.bg.

Бившият водач на принцесата на Уелс Колин Тебът свидетелства за това, че спор към апела ѝ за възбрана на наземните мини е предиздвикал принцесата да остане в Париж по-дълго от плануваното.

Това нейно решение даде ход на поредност от събития, които в последна сметка доведоха до гибелта на Даяна в ужасяваща злополука в тунел във френската столица на 31 август 1997 година

Тебът сподели, че тя е нямало да бъде в Париж в нощта, в която почина, в случай че не бяха рецензиите от страна на консерваторите. Той сподели още, че принцесата е трябвало да се завърне в Лондон на 28 август, само че в последния миг е решила да отсрочи пътуването си с три дни, поради разногласието към наземните мини.

Колин Тебът споделя: „ Тя не се върна в четвъртък, както беше планувано, тъй като торите още веднъж я нападнаха поради наземните мини. Обвиниха я, че употребява акцията, с цел да укрепи личния си имидж, което беше гадно и я разстрои.

Затова тя се свърза с нас и сподели, че не желае всички неприятности, които я чакат във Англия и реши да се върне през уикенда.

Ако се беше прибрала в оня четвъртък... може би щеше да е към момента жива през днешния ден “.

Скандалът към наземните мини стартира през януари 1997 година, когато Даяна посети Ангола и прикани за незабавна интернационална възбрана на наземните мини. Министърът на защитата от партията на консерваторите Ърл Хау разказа принцесата като „ развалено оръдие “, което е „ едва осведомено по въпроса за противопехотните мини “.

Раздорът избухна още веднъж в края на август 1997 година, когато принцеса Даяна даде изявление за френски вестник. Тя беше запитана за политиката на Обединеното кралство във връзка с противопехотните мини. Според известията тя дала отговор: „ Предишната политика беше толкоз безнадеждна “ – отпратка към държавното управление на торите, което загуби властта през май 1997 година Даяна прибавя, че има вяра, че новата лейбъристка администрация на Тони Блеър „ ще свърши страхотна работа “.

Според Колин Тебът всичко това е провокирало нова вълна от рецензии от страна на консерваторите, което е предиздвикало Даяна да отсрочи връщането си във Англия.

Последният телефонен диалог на принцесата е бил с нейния непосредствен другар Ричард Кей от „ Дейли Мейл “. Кей разкрива: „ Тя беше доста разчувствана. Плановете ѝ се бяха объркали. Нямаше самообладание да се прибере вкъщи, с цел да види момчетата си “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР