Ожесточени критики срещу кампанията за наземни мини на принцеса Даяна

Ожесточени критики срещу кампанията за наземни мини на принцеса Даяна ...

Даяна взела фаталното решение да остане по-дълго в Париж заради...


Ожесточени критики срещу кампанията за наземни мини на принцеса Даяна от страна на членовете на консервативната партия във Великобритания, са били причината принцесата да забави връщането си в родината ѝ преди смъртта ѝ, съобщава „Дейли Мейл“ (Daily Mail), позовавайки се на доверен помощник на Даяна, пише vesti.bg.

Бившият шофьор на принцесата на Уелс Колин Тебът свидетелства за това, че спор около призива ѝ за забрана на наземните мини е накарал принцесата да остане в Париж по-дълго от планираното.

Това нейно решение даде ход на поредица от събития, които в крайна сметка доведоха до смъртта на Даяна в ужасяваща катастрофа в тунел във френската столица на 31 август 1997 г.

Тебът каза, че тя е нямало да бъде в Париж в нощта, в която загина, ако не бяха критиките от страна на консерваторите. Той каза още, че принцесата е трябвало да се завърне в Лондон на 28 август, но в последния момент е решила да отложи пътуването си с три дни, заради спора около наземните мини.

Колин Тебът споделя: „Тя не се върна в четвъртък, както беше планирано, защото торите отново я нападнаха заради наземните мини. Обвиниха я, че използва кампанията, за да подсили собствения си имидж, което беше гадно и я разстрои.

Затова тя се свърза с нас и каза, че не иска всички неприятности, които я очакват във Великобритания и реши да се върне през уикенда.

Ако се беше прибрала в онзи четвъртък... може би щеше да е все още жива днес“.

Скандалът около наземните мини започна през януари 1997 г., когато Даяна посети Ангола и призова за незабавна международна забрана на наземните мини. Министърът на отбраната от партията на консерваторите Ърл Хау описа принцесата като „повредено оръдие“, което е „слабо информирано по въпроса за противопехотните мини“.

Раздорът избухна отново в края на август 1997 г., когато принцеса Даяна даде интервю за френски вестник. Тя беше попитана за политиката на Обединеното кралство по отношение на противопехотните мини. Според съобщенията тя отговорила: „Предишната политика беше толкова безнадеждна“ – препратка към правителството на торите, което загуби властта през май 1997 г. Даяна добавя, че вярва, че новата лейбъристка администрация на Тони Блеър „ще свърши страхотна работа“.

Според Колин Тебът всичко това е предизвикало нова вълна от критики от страна на консерваторите, което е накарало Даяна да отложи връщането си във Великобритания.

Последният телефонен разговор на принцесата е бил с нейния близък приятел Ричард Кей от „Дейли Мейл“. Кей разкрива: „Тя беше много развълнувана. Плановете ѝ се бяха объркали. Нямаше търпение да се прибере у дома, за да види момчетата си“.

Източник: fakti.bg