Ожесточени битки разтърсиха Омдурман, западната част на суданската столица, докато

...
Ожесточени битки разтърсиха Омдурман, западната част на суданската столица, докато
Коментари Харесай

Размириците в Хартум продължават да ескалират

Ожесточени борби раздрусаха Омдурман, западната част на суданската столица, до момента в който армията се опитваше да прекъсне маршрутите за доставки, употребявани от нейните паравоенни противници, с цел да докарат подкрепления в града, предава " Ройтерс ".

Силите за бърза поддръжка ( RSF) оповестиха, че са свалили изтребител, а локалните поданици разгласиха видеоматериали, които демонстрират по какъв начин водачи се катапултират от самолета. Засега няма коментар от армията във връзка на случая.

Конфликтът сред армията и RSF стартира на 15 април и води до ежедневни конфликти в столицата, етнически стимулирани убийства в западния район Дарфур. RSF бързо завладяват надзор над елементи от столицата и притеглят спомагателни бойци от Дарфур и Кордофан, употребявайки мостове, свързващи Омдурман с Бахри и Хартум - другите два града, които образуват огромната столица.

Местните поданици оповестяват , че конфликтите в Омдурман във вторник са били най-силните за последните седмици. Въпреки че армията се пробва да превземе позиции, тя е също по този начин отблъсквала нахлуване на RSF против полицейска база.

" Имаше доста тежки бомбардировки с часове, въздушни удари, артилерия и патрони. За първи път за нас има непрекъснати удари на това равнище от всички направления ", сподели Манахел Абас, 33-годишен гражданин на Ал Омдурман.

Конфликтът ескалира на фона на разногласия към интернационално подкрепения проект за преход към гражданско ръководство, въведен четири години след свалянето от власт на дългогодишния автократ Омар ал Башир по време на национално въстание.

Преговорите за преустановяване на огъня, които бяха извършени в Джеда със съдействието на Саудитска Арабия и Съединените щати, несполучливо се провалиха предишния месец, откакто двете страни нарушиха примирието.

В понеделник племенните водачи от Южен Дарфур оповестиха своята честност към RSF, които произлизат от арабските милиции, съдействали за потушаването на протеста в Дарфур през 2003 година, като в този момент са национална и публично приета мощ.

Според последните данни на Организация на обединените нации , близо 2,8 милиона души са били разселени от началото на спора през април, в това число към 650 000 бежанци, които са преместили към прилежащите страни.
 Размяна на военнопленници в Судан
Размяна на военнопленници в Судан

Червеният кръст е посредничил за освобождението на 125 души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР