Ожесточен словесен сблъсък между Съединените щати и Русия след инцидента

...
Ожесточен словесен сблъсък между Съединените щати и Русия след инцидента
Коментари Харесай

Версиите на Вашингтон и Москва за сваления дрон над Черно море

Ожесточен вербален конфликт сред Съединените щати и Русия след случая с американския дрон в Черно море. Повече от 24 часа след свалянето на безпилотния летателен уред - какво се е случило, остава незнайно. Вашингтон упрекна Москва в " неразумно държание ", поради съзнателно увреждане на дрона. Русия отхвърля двата изтребителя Су-27 да са осъществили контакт с дрона и дефинира случилото се като " провокация ".



Предполага се, че случаят е станал в интернационалното въздушно пространство, на 120 километра от Кримския полуостров. Американският дрон MQ-9 " Рийпър " е изхвърчал от Румъния. Подобни апарати има в базата " Къмпия Турзий " в окръг Клуж.

В 384-я ден от войната в Украйна, напрежението сред Съединените щати и Русия се придвижи над Черно море. От Пентагона настояват, че американски дрон се е разрушил през вчерашния ден сутринта, малко след 8 часа българско време в интернационалните води на Черно море. Решението за свалянето му е взето от американски военни, след повече от половинчасово напрежение в небето с два съветски изтребителя Су-27.

" Извършеното от съветските водачи е било " небезопасно и непрофесионално ". Това, което видяхме - беше изтребител да изхвърля гориво по пътя на апарата, по-късно самолетът се приближава прекомерно близо, и поврежда витлото на MQ-9. Според нас и съветският аероплан е претърпял вреди ", съобщи Пат Райдър, представител на Пентагона.

След конфликта, дронът не е бил кадърен да продължи да лети, прецизират от Пентагона.

Москва има изцяло друга версия.

" Системите за ръководство на съветските Военновъздушни сили засякоха американски дрон, летящ към съветската държавна граница. Безпилотният аероплан беше с изключени транспондери. В резултат на внезапна маневра, дронът е направил неконтролиран полет, със загуба на височина, вследствие на което се е разрушил във водната повърхнина. Руските изтребители не са употребявали оръжие, не са влизали в контакт с апарата и се върнаха наред в базата ", сподели Игор Конашенков, представител на Министерството на защитата на Русия.

Руският дипломат във Вашингтон беше привикан незабавно в Държавния департамент.

" Дронът е летял с изключени транспондери. Навлязъл е в територия, избрана като зона, в която се организира " специфичната военна интервенция ". Според нас това е същинска провокация ", уточни Анатолий Антонов, дипломат на Русия в Съединени американски щати.

От Вашингтон оповестяват, че дроновете, ситуирани от Съединените щати в региона на Черно море, се употребяват единствено за наблюдаване. Апаратите от този модел могат да бъдат въоръжени с ракети Хелфайер, само че сваленият уред не е имал оръжие.

" Съединените щати ще продължат да летят и да работят на всички места, където интернационалното право разрешава. Задължение на Русия е да ръководи военните си самолети по безвреден и професионален метод ", съобщи Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати.

От Москва разясниха, че след случая не е имало контакт на високо ниво с Вашингтон. По думите на представителя на Кремъл, връзките сред Русия и Съединените щати са в " печално положение ".

Ако конфликтът сред дрона и съветските изтребители бъде доказан, това ще бъде първия пряк контакт сред военни машини на двете страни от началото на войната в Украйна. Отломките на сваления дрон към момента не са открити. До тях се пробват да доближат, както американците, по този начин и руснаците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР