ОИСР е избрала България за представяне на глобалния си доклад

...
ОИСР е избрала България за представяне на глобалния си доклад
Коментари Харесай

ОИСР представя в България глобален доклад за социално-емоционалните умения на учениците от цял свят

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е избрала България за показване на световния си отчет за социално-емоционалните умения на децата от целия свят. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на разкриване на учебна лаборатория за нововъведения в региона на позитивното обучение в ОУ " Петко Рачов Славейков " в Стара Загора. По думите му всички страни-членки ще следят онлайн събитието, на което хазаин е София, а за него в страната ни идва основателят на PISA доктор Андреас Шлайхер.

" Срещнахме тук толкоз щастливи деца. Ако виждаме непрекъснато тези усмивки във всички български учебни заведения, това е най-голяма премия за нас и знак, че промените в системата дават плодове ", сподели министърът по време на разкриване на лабораторията. По думите му към този момент две други сходни работят в София и луковитското село Дерманци, а в идващите седмици ще започват и във Варна и Гоце Делчев. Всяка от тях работи в друга област - предприемачество, екология, планово основано образование и други " В професионален и прочувствен проект аз се усещам персонално обвързван точно с тематиката на започващата през днешния ден лаборатория. Не единствено тъй като години наред съм работил за развиване на позитивното обучение, само че и тъй като то може да ни даде същинската смяна в обучителния развой, към която толкоз се стремим ", акцентира още проф. Цоков.

Общо 787 деца се образоват сега в старозагорското учебно заведение и всички те ще се възползват от нововъведенията в образованието, които ще бъдат създадени в лабораторията. Инициативата е взаимна с още 10 учебни заведения в страната и е с поддръжката на академични преподаватели и откриватели. Тя се осъществя по Националната стратегия на Министерството на образованието и науката " Иновации в деяние ".

" Тази самодейност в действителност не е просто обмяна на положителни практики и хрумвания, а създаване на същинска мрежа от новаторски преподаватели и шефове. Хора, които всеки ден работят за по-иновативното българско обучение ", сподели Галин Цоков. Според него това е нов миг от развиване на новаторската просвета в страната.

" Що се отнася до позитивното обучение - то съчетава концепцията за високи достижения на база личностното развиване и благополучие ", изясни проф. Цоков. Той подчертава, че позитивното обучение е търсене на смисъл в просветителния развой или " да набележим през днешния ден това, което желаеме да променим на следващия ден ". По думите му то дава и възприятие на принадлежност както на ученика, по този начин и учителя и убеденост, че са част от нещо по-голямо. " То дава и друга позиция в просветителния развой - да не се фокусираме върху слабостите и празнотите на ученика, а да подчертаваме на мощните му страни. Защото всеки възпитаник има гении и заложби и задачата на просветителната система би трябвало да бъде да ги открие и развие ", акцентира той.

Иновативните лаборатории са разумно продължение на политиката на Министерството на образованието и науката за основаване на условия и поддръжка за насърчаване новаторска просвета и използване на нововъведения във всички сфери на учебния живот, във всички учебни заведения в цялата страна, от най-големите до най-малките обитаеми места. Всяка лаборатория генерира хрумвания, съветва и изготвя краен артикул (под формата на управление, пътна карта, развита тактика, методическо пособие, картотека на новаторски практики и други, в това число и в електронен вариант) за новаторски подходи, способи, форми и други в съответното тематично направление.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР