ОИСтаринен Пловдив“, Къща на Верен Стамболян и Международно триенале на

...
ОИСтаринен Пловдив“, Къща на Верен Стамболян и Международно триенале на
Коментари Харесай

ОИ „Старинен Пловдив“ открива изложба плакати на Божидар Икономов по повод 80 години от рождението на художника

ОИ„ Старинен Пловдив “, Къща на Верен Стамболян и „ Международно триенале на театралния афиш “ канят пловдивчани и посетители на галерия плакати на Божидар Икономов (1943 – 2016).Официалното разкриване е на 21 септември 2023 година (четвъртък) от 18.00 ч. в Къща на Верен Стамболян, Пловдив, „ ул. Кирил Нектариев “15/ Къщата на художниците.

Специалната галерия на майстора на плакатаБожидар Икономов в границите на Празниците на Стария град (от 18 до 30 септември 2023 г.) е отдадена на 80 години от рождението на художника.

Изложбата включва 30 плаката,създадени от Божидар Икономов(Дари, както го наричат)в продължение на повече от 30 години. 12 от плакатите са от фонда наСтаринен Пловдиви ще бъдат показани в достоверния им тип на отпечатъци от началото на 80-те години в приземния етаж на Къща на Верен Стамболян. В дворното пространство ви чакат част от фамозните музикални плакати на Дари, селектирани от сбирката на Международното триенале на театралния афиш – неизменима част от креативния и житейски път на Божидар Икономов.

Знаковите плакати на Божидар Икономов са основани за разнообразни оперни и балетни спектакли на Националната опера, за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния спектакъл „ Стефан Македонски “ и се отличават със жанр и неповторима образна еднаквост.



Големият български художник Божидар Икономов е създател на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложения. Работи 13 сезона за Софийската опера и балет, за разнообразни фестивали и издателства и излага творчеството си на конгреси по целия свят. Съосновател е на Международното триенале на театралния афиш в София и ръководител на неговия учредителен комитет. Носител е на награди от интернационалните състезания в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български оценки, в това число ордена на Министерството на културата „ Златен век “.

Божидар Икономов за изкуството на плаката:„ Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттова с огромно цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, към бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, алена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има кафези, само че те обичат да стоят извън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти опишат доста неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават... Рисувам афиш. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще търча след него, до момента в който се откъсне и полети самичък. Приятен полет! “

Георги Лозанов за създателя:„ Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на афиш. Като плаката и той бързо стигаше до хората, елементарно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да откри сюжет. Плакатът е градско изкуство – подобен беше и Дари. Остроумен, пъстър и пораждащ. “

Пътуващата галерия е част от едногодишната стратегия на Международното триенале на театралния плакатПлакатът – проекции и вероятности, подкрепена от Национален фонд „ Култура “. Събитието се организира в рамките наПразниците на Стария град(18 – 30 септември 2023 г.).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР